Se modifică legea pomiculturii
Publicat de Cosmin Meca, 19 ianuarie 2016, 20:27 / actualizat: 29 ianuarie 2021, 20:21
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat pe site-ul propriu un proiect de Ordonanșă de Urgență pentru modificarea și completarea Legii pomiculturii nr. 348/2003 – republicată.
Conform proiectului, modificările propuse sunt următoarele:
Articolul 13 se modifică, se completează şi va avea următorul cuprins:
„Art. 13
(1) Plantaţiile de pomi cu suprafaţă mai mare de 0,5 ha şi cele de arbuşti fructiferi de peste 0,2 ha, se înfiinţează în baza autorizaţiei de plantare eliberate de direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Pentru plantaţiile de pomi cu suprafaţa mai mare de 2 ha şi pentru plantaţiile de arbuşti fructiferi şi căpşun cu suprafaţa mai mare de 0,5 ha autorizaţia de plantare se eliberează în baza unui proiect avizat de:
a. Consiliul Ştiinţific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni, denumit în continuare ICDP – Piteşti Mărăcineni, din care să facă parte specialişti ai staţiunilor pomicole zonale, specializate pe grupe de specii, aflate subordonarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi în coordonarea ştiinţifică a ICDP – Piteşti Mărăcineni, menţionate în Anexa 3 din Legea nr. 45/2009, cu modificările şi completările ulterioare;
b. unităţile de cercetare-dezvoltare din domeniul pomiculturii preluate de instituţiile de învăţământ de stat şi menţionate în Anexa 4 din Legea 45/2009.
3) Se exceptează de la obţinerea autorizatiei de plantare exploataţiile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. c) din prezenta lege.
4) Plantaţiile de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşun înfiinţate cu sprijin FEADR, indiferent de suprafaţă, se realizează în baza unui proiect elaborat şi avizat după procedura prevăzută la alin. (2).
(5) Eliberarea autorizaţiilor de plantare se face în baza solicitărilor adresate de beneficiari, direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, care trebuie să fie însoţite de următoarele documente:
a) cererea de eliberare a autorizaţiei de plantare;
b) dovada utilizării terenului – copie de pe dovada proprietăţii sau contract de arendă, de comodat, de închiriere sau orice altă formă de cedare a dreptului de folosinţă asupra terenului;
c) pentru plantaţiile pomicole care se încadrează în prevederile alin. (2), un exemplar original al proiectului de înfiinţare a plantaţiei pomicole.
(6) La înfiinţarea plantaţiilor pe terenuri ocupate de pajişti permanente, ce constituie obiective de investiţii realizate din fonduri europene, conform prevederilor art. II lit. d) din Legea nr. 86/2014 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti emit solicitanţilor avize de principiu privind îndeplinirea cerinţelor pentru eliberarea autorizaţiilor de plantare.
(7) În cazurile prevăzute la alin. (6) autorizaţia de plantare se eliberează numai după prezentarea de către solicitant a unui document justificativ privind finanţarea din fonduri europene a plantaţiei respective, eliberat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, precum şi a aprobării schimbării categoriei de folosinţă din pajişti permanente în livezi şi a documentelor descrise la alin. (5) lit. a) – c).
(8) Procedura privind eliberarea avizului de principiu prevăzut la alin. (6) şi a documentului justificativ privind finanţarea din fonduri europene a plantaţiei respective, menţionat la alin. (7), se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
La articolul 16, alin. (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
(1) Durata de funcţionare a plantaţiilor de pomi, arbuşti fructiferi şi căpşun, în condiţiile de exploatare normală şi durata estimativă până la intrarea pe rod, sunt prevăzute în Anexa nr. 4, respectiv Anexa nr. 5 la prezenta lege, iar modalitatea defrişării plantaţiilor de pomi şi arbuşti fructiferi este prevazută în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.