Știți ce fel de ouă consumați?
Publicat de Cosmin Meca, 31 ianuarie 2016, 12:25
În mare majoritate, atunci când merg la cumpărături, consumatorii de ouă sunt interesați în primul rând de preț, de culoarea acestora și de termenul de valabilitate, uitând adesea că foarte important, pentru sănătatea consumatorului, este și modul în care sunt crescute găinile care produc respectivele ouă, lucru foarte ușor de aflat din chiar ștampila aplicată pe acestea. Ștampila cuprinde două rânduri, cel de al doilea este termenul de valabilitate iar primul ne oferă informații referitoare la modul de creștere a găinilor și de identificare a producătorului.
Astfel, dacă prima cifră a primului rând este 0, găinile sunt crescute în aer liber cu hrană ecologică. Acestea sunt cele mai sănătoase ouă pentru că ele certifică faptul că găinile au trăit în aer liber şi au fost hrănite doar cu hrană ecologică, furajele modificate genetic fiind interzise cu desăvârşire. Nici iarba consumată de găini nu a fost tratată cu pesticide sau fertilizatori sintetici sau chimici.
Dacă prima cifră este 1, găinile sunt crescute în aer liber însă hrana lor nu este certificată ecologic. Găinile crescute în acest sistem pot petrece ziua în aer liber unde fiecare are un spaţiu de cel puţin 4 metri pătraţi, iar noaptea se pot retrage în hale. De asemenea, au cuibare presărate cu fân pentru depunerea ouălor, locuri de odihnă şi zonă de scormonit în pământ.
Dacă prima cifră este 2, găinile sunt crescute în hale la sol, între 9 și 18 păsări/metru pătrat, fără să vadă lumina zilei, conform reglementărilor UE. Aceste ouă nu sunt neapărat rele, însă nici nu sunt recomandate de specialişti.
Dacă prima cifră este 3, găinile sunt crescute în cuşti foarte mici numite baterii. Sunt ouăle de cea mai scăzută calitate deoarece într-o asemenea baterie pot să trăiască și 6 găini, fiecare cu un spaţiu vital de numai 550 cm pătraţi, adică aproximativ suprafaţa unei coli de hartie A4, fără să vadă lumina naturală. Sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar hrana lor conţine adesea coloranţi şi furaje modificate genetic. O interdicţie la nivelul UE a acestor baterii a fost dată în 2012, dar producătorii de oua au introdus cuştile „îmbunătăţite”, dar la fel de nocive. Singurele ţări în care au fost interzise bateriile sunt Austria şi Elveţia.