Azi despre ieri – 24 februarie 2016
Publicat de Cosmin Meca, 24 februarie 2016, 00:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:03
Miercuri, 24 februarie
Zile trecute – 54
Zile rămase – 312
Soarele răsare – 07.03
Soarele apune – 17.56
Calendar ortodox – Întâia și a doua aflare a cinstitului cap al Sf. Ioan Botezătorul (Harți)
Calendar catolic – Fer. Marcu de Marconi, pr.
Dragobetele (Cap de primăvară) – este o sărbătoare populară semnificând venirea primăverii
Estonia – Ziua națională; aniversarea proclamării independenței (1918)
Gândul zilei: „Nu pot înţelege de ce este mai glorios să bombardezi un oraş decât să asasinezi pe cineva cu securea.” (Feodor Mihailovici Dostoievski -Фёдор Миха́йлович Достое́вский- 30.10.1821-28.01.1881, unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea)
-303 – Împăratul roman Galerius publică edictul prin care se începe persecuția creștinilor în Imperiul Roman de Răsărit.
-1340 – Prima mențiune documentară a Târgului Siret.
-1525 – Francisc I al Franței este învins în bătălia de la Pavia de către trupele imperiale germane. Suveranul francez cade prizonier în mâinile lui Carol al V-lea.
-1538 – Tratatul de pace de la Oradea, prin care se pune capăt luptelor dintre Ioan Zapolya și Ferdinand de Habsburg pentru stăpânirea Transilvaniei.
-1582 – Papa Grigore al XIII-lea introduce o reformă a calendarului, care, în noua structurare, comportă o eroare de o zi la 3000 de ani (Calendarul gregorian).
-1607 – „L’Orfeo”, opera compusă de compozitorul Italian Claudio Monteverdi, este pentru prima oară interpretată pe scenă la Mantua, Ducatul Mantua (acum în Italia).
-1711 – Premiera, la Londra, a operei „Rinaldo” de Georg Friedrich Händel, prima operă italiană scrisă pentru stagiunea londoneză.
-1717 – Convenția dintre Ioan Mavrocordat și generalul Sainville. Trupele imperiale evacuează Muntenia, dar păstrează Oltenia. Convenția va fi invocată de austrieci pentru a justifica anexarea Olteniei.
1821 – Mihail Șuțu, domnul Moldovei, solicită țarului Alexandru I trimiterea unui corp de oaste pentru a face față eteriștilor care conduși de Alexandru Ipsilanti trecuseră Prutul, la 22 februarie 1821.
-1856 – S-a înființat, la Iași, Facultatea de Drept (24 februarie/7 martie).
-1870 – S-a inaugurat, în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr.3, unde s-au bătut primii „Caroli de aur” (20 de lei), cu efigia lui Carol I, realizată de gravorul Kullbrich.
-1920 – Adolf Hitler, la o întrunire a Partidului Muncitoresc German, schimbă numele partidului în Partidul Nazist.
-1942 – Inaugurarea postului de radio american „Vocea Americii”.
-1945 – Guvernarea Rădescu. A avut loc, la București, o violentă demonstrație, în cursul căreia grupuri de agitatori bolșevici au deschis focul asupra armatei și a demonstranților. Acest eveniment a permis ca A.I. Vâșinski, ministrul adjunct de Externe al URSS și președinte al Comisei Aliate de Control pentru România, să impună, prin forță, guvernul Groza
-1948 – Demiterea abuzivă a lui Lucrețiu Pătrășcanu din funcția de ministru al Justiției; demiterea a fost urmată de arestarea, judecarea și executarea lui Pătrășcanu (în Penitenciarul Jilava, în aprilie 1954).
-1948 – Prin lege a fost desființată Adunarea Deputaților, a fost convocată Marea Adunare Națională iar puterea legislativă a trecut asupra Guvernului
-1960 – A început procesul intentat „pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale” unor intelectuali acuzați că au citit și răspândit operele lui Mircea Eliade;
principalii „inculpați” erau Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat, Al.O. Teodoreanu și Nicolae Steinhardt.
-1975 – Trupa rock Led Zeppelin lansează dublul album „Physical Graffiti”.
-1987 – În urma meciului de la Monte Carlo, cu Dinamo Kiev, câștigătoarea Cupei Cupelor în 1986, echipa de fotbal Steaua București a cucerit Supercupa Europei.
-2989 – După părăsirea aeroportului din Honolulu, Hawaii, are loc accidentul United Airlines Flight 811 soldat cu nouă victime
-2008 – Fidel Castro se retrage din funcția de președinte al Cubei, după aproape cincizeci de ani. Îi succede fratele său, Raul Castro.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.