Muzeul Satului Valcean ar putea sa aiba o gara de mocanita
Publicat de Cosmin Meca, 16 februarie 2016, 13:51
Muzeul satului vâlcean, un complex în aer liber care conține nu mai puțin de 86 de clădiri din secolele 16-19, ar putea avea în viitor două exponate inedite, însemnând o gară de mocăniță, ridicată la începutul secolului al XX-lea, și o fostă primărie comunală.
Și, ca în orice sat vâlcean, nu lipsesc hanul țărănesc, obiectiv adus din Țara Lotrului, cula boierească sau școala primară de secol al XIX-lea.
Muzeul satului vâlcean se va extinde în acest an cu mai multe exponate — o casă a păstorilor din Vaideeni, o casă de pe Valea Oltețului și o alta de pe Valea Topologului, dar și o primărie din fosta comună Genuneni. Însă, cel mai important obiectiv pe care conducerea muzeului și l-ar dori este o gară de început de secol XX, o gară de mocăniță de pe Valea Bistriței.
„Este o idee care va trebui bine structurată și să sperăm că se va și împlini. Gările de mocăniță aparțin în prezent unei companii multinaționale care folosește linia veche pentru a-și aduce materia primă de la carierele Bistrița. Sunt pe acea linie, „în picioare”, încă 5 gări, care, din câte știu, nu mai sunt folosite. Sunt gări de la început de secol și ne-am dori una aici, în muzeu, pentru a fi valorificată”, spune Tulugea.
Astfel, satul vâlcean ar uma să aibă toate componentele sale din trecut — case cu dependințe, biserici de lemn, conacul boieresc, mori de apă, strunga de oi, han, școală, biserică și o gară de mocăniță.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.