Ce nu știai despre corpul uman
Publicat de Liviu Goga, 18 martie 2016, 01:20
Există şi informaţii despre corpul uman care nu ne folosesc la prea multe în viaţa de zi cu zi, dar ne pot amuza sau surprinde. Spre exemplu, creierul uman este de consistenţa brânzei, iar „fiorii pe şira spinării“ sunt vizibili în scanările tomografice, informează „Online Surgical Technician Courses“.
Creierul adult cântăreşte puţin sub 1,5 kilograme şi are consistenţa brânzei.
Atunci când se gândesc să facă ceva, adolescenţii îşi folosesc mult mai puţin ca adulţii cortexul prefrontal medial, o zonă a creierului asociată cu empatia şi sentimentul de vină.
De-a lungul timpului, creierul uman s-a micşorat, însă mărimea lui nu are nimic de-a face cu intelectul.
Bebeluşii, care nu au nicio idee despre normele sociale sau despre cum sunt văzuţi de alţii, nu roşesc.
Oamenii sunt singura specie care ştie să roşească, un comportament numit de Darwin „cel mai ciudat şi cel mai uman dintre toate expresiile corpului“.
Optimiştii trăiesc mai mult şi mai bine decât pesimiştii.
Nu contează din ce ţară sau din ce zonă a lumii vii, atunci când suspini, ţipi sau mârâi, ceilalţi vor şti ce te deranjează, susţine un studiu recent.
Un binecunoscut efect secundar al tratamentului cu Botox este inabilitatea de a mai exprima emoţii. Acum, cercetătorii dezvăluie un alt efect secundar: inabilitatea de a mai simţi complet o emoţie.
Oamenii fericiţi nu prea răcesc sau dacă iau vreun virus prezintă mai puţine simptome ale bolii.
„Fiorii pe şira spinării“ sunt vizibili în scanările tomografice.
Părul şi unghiile nu continuă să crească după moarte. Par că au crescut deoarece pielea din jurul lor se contractează.
Oamenii mai inteligenţi sunt mai păroşi. Un studiu făcut pe 117 bărbaţi din Mensa (societatea internaţională unde trebuie să ai un IQ de peste 140 de puncte ca să intri) a demonstrat că au părul mai gros şi mai des, iar cei mai inteligenţi dintre ei aveau păr şi pe piept, şi pe spate.
Barba creşte mai repede primăvară, indicând, posibil, o variaţie în producerea hormonilor masculini.
Unghiile sunt, de fapt, o formă mai plată de gheare.
Părul creţ se încurcă mai puţin decât cel drept.
Circulaţia sanguină proastă de la nivelul picioarelor, cauzată de îngustarea arterelor, duce la căderea părului pe membrele inferioare.
În cazul în care te-ai întrebat de ce se înfundă scurgerea de la cadă cu păr, atunci ar trebui să ştii că părul nu poate fi distrus de frig, de schimbările climatice, de apă sau de alte forţe naturale şi este chiar rezistent în faţa unor acizi sau chimicale corozive.
Sunetul pe care îl auzi când îţi trosneşti degetele este, de fapt, sunetul bulelor de aer din articulaţii care se sparg.
Există două tipuri de ceară de urechi: udă şi uscată. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au ceară de urechi udă, au şi un miros al subraţului mai urât.
Căldura emanată de corpul uman într-o singură oră poate fierbe cinci litri de apă.
Glandele salivare produc aproape 1.000 până la 2.000 de grame (da, unu sau doi litri) de salivă în fiecare zi.