Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste
Publicat de Cosmin Meca, 11 aprilie 2016, 07:15
In fiecare an, la 11 aprilie, in lume este comemorata Ziua internationala a celor eliberati din lagarele de concentrare fasciste. Evenimentul constituie o invitatie la meditare asupra a ceea ce a insemnat Holocaustul si asupra efectelor pe care le-au avut actele antisemite si xenofobe de la acea vreme asupra lumii intregi – sase milioane de evrei si un numar indefinit de reprezentanti ai altor minoritati au fost exterminati in camerele de gazare si lagarele de concentrare, intre anii 1933 si 1945.
In 11 aprilie 1945, soldatii americani au daramat zidurile “fabricii mortii” de la Buchenwald, simbol al ororilor naziste. Se estimeaza ca in lagarul de la Buchenwald au murit in jur de 56.000 de persoane, in principal evrei si detinuti politici, dar si prizonieri de razboi sovietici, tigani si homosexuali. Multi dintre detinutii adusi acolo au fost torturati si ucisi, in timp ce altii au pierit de foame si boli sau, in cazul unora dintre ei, din cauza virusurilor cu care au fost infectati in mod deliberat, ca parte a unor experimente medicale.
Ani mai tarziu, rapoartele intocmite de istorici au aratat ca, in momentul intrarii americanilor in lagarul de la Buchenwald au fost descoperiti 21.000 de supravietuitori.