Suedia are propriul numar de telefon, iar eu am sunat! Iata ce am aflat!
Publicat de Cosmin Meca, 15 aprilie 2016, 11:15
Suedia este singura tara din lume care are propriul sau numar de telefon. De ce? Pentru ca asa au gandit suedezii o campanie de promovare turistica a tarii lor. Ideea este foarte simpla si menita sa apropie oamenii: suni la numarul de telefon +46 771 793 336 si iti va raspunde un suedez la intamplare. Nici interlocutorul nu se asteapta sa fie sunat chiar atunci, pentru ca suedezii doritori s-au inscris ca si ambasadori voluntari in program, iar curiosii ii pot suna oricand, apelurile fiind redirectionate la intamplare. Poti sa intrebi orice curiozitati ai legate de Suedia.
Eu am sunat la acest numar si mi-a raspuns o tanara.
„- Hello, is this Sweden?”
„- Oh, hello! Yes, it is!”
„- This is Romania calling. I wanted to see if the number was for real”.
„- Oh, Romania!!”
Asculta aici convorbirea:
Asa am inceput discutia de aproximativ 10 minute cu Sabine, o studenta in varsta de 26 de ani din Umeå, un oras din nordul Suediei.
Am fost curioasa sa aflu care sunt cele mai interesante lucruri pe care le poti face sau vedea in Umeå, avand in vedere pozitionarea geografica a orasului si gandidu-ma ca in nord trebuie sa fie foarte frig si foarte intuneric! Mi-a spus ca este un oras in care sunt foarte multi studenti si ca au numeroase activitati pentru viata de student, precum si faptul ca Universitatea din Umeå este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai bune din Suedia. Ea, studenta in ultimul an, zicea ca mai are 2 luni de facultate si ca se simte foarte bine acolo.
Dar pe langa barurile si locurile in care studentii pot iesi sa se distreze, Sabine mi-a spus ca cel mai frumos este sa mergi in Umeå ca sa privesti aurora boreala. Un peisaj care iti taie respiratia si care este specific acelei zone. Desigur, se pot vedea mai bine si din alte orase, puncte situate in nordul extrem, sau si din alte tari. Dar, desi Suedia este o destinatie scumpa, este mai accesibila noua, romanilor.
Gandindu-ma ca daca ajung vreodata in Suedia, nu cred ca Umeå ar fi neaparat primul oras pe care as vrea sa il vad, am intrebat-o, totusi, care sunt cele mai importante 3 locuri pe care le-ar recomanda in tara ei, locuri care ei sa ii placa foarte mult. Mi-a spus de centrul vechi din Stockholm, care este de fapt orasul autentic ce dateaza din secolul 13, insa cladirile de acolo au fost construite in perioada 1700-1800.
Apoi mi-a recomandat peisajele, mai ales cele montane din zona de nord a Suediei. Coincidenta faptul ca ea locuieste in nord si ca ii plac foarte mult peisajele si natura de acolo? Nu cred.
Ultima, dar cu siguranta nu cea din urma recomandare a Sabinei a fost Insula Gotland, o veche insula care a apartinut initial vikingilor si unde, spune ea, este o atmosfera de poveste. A mentionat Visby, orasul capitala a insulei, in care se afla ruinele a foarte multe biserici si castele stravechi, cum numai in filme am vazut si in basme am auzit. Si pentru ca Sabine mi-a vorbit atat de frumos despre Visby, am decis sa caut imagini si informatii pe internet. Asa am aflat si ca vechiul oras Visby a fost in circuitul oraselor hanseatice si ca este inclus in patrimoniul UNESCO.
Am pastrat ce e mai bun pentru final, asa ca ultima mea intrebare pentru Sabine a fost legata de ingredientul care face atat de special gustul traditionalelor chiftelute suedeze. Am avut grija sa mentionez ca as vrea sa stiu secretul, ca de la gurmand la specialist. Se pare ca cel mai important element al acestui fel de mancare traditionala este sosul. Si nu poate fi orice sos. Si nu, nu este sosul de merisoare, daca la el va gandeati.
Este vorba despre sosul Alton Brown, pentru care condimentele alese sunt foarte importante, dupa cum mi-a marturisit Sabine. Apoi, dupa indelungi rugaminti care au durat aproximativ… 3 secunde, Sabine mi-a spus ca secretul unui sos Alton Brown perfect consta in folosirea apei in care a fiert carnea pentru chifelute, ca sa ii dea un gust mai intens.
La final i-am spus ca o sun din partea postului Radio Romania Oltenia Craiova, unde lucrez, iar ea a fost foarte impresionata. A spus chiar si „You are listening to Radio Romania Craiova”, ceea ce mi s-a parut foarte dragut din partea ei.
De ce m-am gandit sa sun?
In primul rand, din pura curiozitate si din dorinta de a vedea daca numarul chiar este adevarat. Ceea ce si este, iar atunci am fost si mai curioasa sa aflu, de la un suedez adevarat, care sunt lucrurile pe care ti le recomanda. Parca iti ofera o anume siguranta sa stii ca sfaturile vin de la un localnic. Nu stiu altii cum sunt, dar eu incerc sa evit locurile destinate clar turistilor.
In al doilea rand, primim aici, la radio, foarte multe scrisori (DA! scrisori trimise prin posta!) si e-mailuri de la radio-fani din Suedia. Sunt oameni pasionati sa gaseasca frecvente din alte tari si care vor confirmarea faptului ca au gasit postul de radio corect. Eu le raspund mereu, pentru ca ma bucur sa vad oameni care isi dau atat de mult interesul pentru hobby-ul lor. De multe ori trimit alaturi de scrisoare vederi si fotografii, insotite si de o povestioara a locului.
De ce ar trebui sa suni si tu?
Pentru ca este o modalitate grozava de a afla informatii folositoare direct de la localnici. Ii poti intreba orice, cum spuneam mai sus si cum te incurajeaza si ei in campania lor de turism. Daca iti planuiesti o vacanta acolo, cu siguranta ca vei primi foarte multe ponturi despre locurile care merita vizitate, restaurantele in care vei incerca cea mai buna mancare sau barurile/cluburile in care poti iesi la distractie. Poti, de asemenea, sa ii intrebi despre sistemul lor de educatie, sau despre anumite reguli/legi care ti se par interesante. Astfel poti face comparatii intre tara noastra si a lor.
De ce (nu) ar trebui sa aiba si Romania o astfel de campanie de promovare a turismului?
Asta va las pe voi sa va ganditi si sa decideti. Sa veniti chiar si cu propuneri. Eu cred doar ca este o modalitate foarte simpla si frumoasa de a apropia oamenii si de a invata lucruri noi 🙂
Daria
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.