În fiecare an se produc în lumea aproximativ 1,3 milioane de cutremure
Publicat de Cosmin Meca, 25 aprilie 2016, 10:09
În fiecare an se produc în lumea întreagă aproximativ 1,3 milioane de cutremure de pământ, în urma cărora îşi pierd viaţa aproape 8.000 de oameni, majoritatea cu o magnitudine de 2,9 sau mai mică.
Iată lucruri pe care nu le stiai despre seisme:
- Aproximativ 80% din totalul cutremurelor se produc de-a lungul Cercului de Foc al Pacificului, bordură care delimitează Pacificul, iar aici se află 452 de vulcani, aproximativ 75% din totalul vulcanilor activi şi adormiţi de pe Terra. Evenimentele naturale pentru erupţiile sau impactul meteoriţilor pot provoca seisme, dar majoritatea au loc din cauza mişcărilor plăcilor continentale.
- Suprafaţa pământului este formată din 20 de plăci care se mişcă constant.
Presiunea creşte în cazul alunecării unei plăci, fapt care poate provoca o rupere a scoarţei terestre, generând cutremure.
- Seismele sunt cauzate în principal de faliile geologice, dar pot fi provocate şi de alunecările de teren, de testele nucleare şi testele cu rachete şi în urma activităţii vulcanice.
- Seismele care se produc într-o parte a Terrei pot zgudui cealaltă parte a planetei. Cercetătorii care au studiat cutremurul din 2004, cel care a generat tsunamiuri în Oceanul Indian, au descoperit că seismul a slăbit cel puţin o porţiune din falia San Andreas din California. Cutremurul din 1960 din Chile a generat trepidaţii timp de mai multe zile pe întreaga suprafaţă a Pământului.
- Un cutremur devastator , care a lovit vreodată Pământul, atestat prin documente, a avut loc pe 23 ianuarie 1556, în provincia Shansi din China. Se estimează că atunci şi-au pierdut viaţa 830.000 de persoane.
- Cea mai gravă alunecare de teren generată de un cutremur a avut loc în anul 1920 în provincia Kansu din China. Alunecarea de teren a ucis aproximativ 200.000 de persoane. Cel mai mare tsunami generat vreodată de un cutremur s-a produs în Japonia în anul 1771, valurile atingând o înălţime de 85 de metri.
- Cutremurul care a avut loc în 2011 în Japonia a mişcat masa Terrei spre centru, provocând o accelerare a mişcării de rotaţie a planetei şi o scurtare a zilei cu 1,6 microsecunde. Seismul din 2004 din Sumatra a scurtat ziua cu 6,8 microsecunde.
- Unii oameni de ştiinţă consideră că animalele pot simţi trepidaţiile care preced un seism, în timp ce alţii afirmă că animalele pot detecta semnalele electrice generate de deplasarea plăcilor.
- In Romania cutremurul din 4 Martie 1977 a facut cele mai multe victime.
Sursă: Mediafax