Recomandări ISU
Publicat de Cosmin Meca, 29 aprilie 2016, 20:10
Pentru utilizarea grătarului în condiții de siguranță respectaţi următoarele măsuri:
Prepararea tradiţionalelor grătare se va face numai în locuri special amenajate şi la distanţe de siguranţă, după cum urmează:
– 10 metri faţă de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, bitum, etc;
– 40 metri faţă de locurile în care există pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili;
– 100 metri faţă de culturile de cereale păioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite.
- aprinderea focului se face cu atenţie. Nu utilizaţi pentru această operaţiune substanţe inflamabile;
- pentru prepararea alimentelor nu se vor aprinde focare direct pe sol;
- este recomandat să aveţi la dispoziţie mijloace de primă intervenţie pentru stingerea rapidă a focului: un stingător de incendiu, o rezervă de apă, etc;
- se va evita utilizarea focului în perioadele de uscăciune excesivă ori în condiţii de vânt,
- copiii vor fi urmăriţi permanent pentru a nu se juca cu focul sau în apropierea acestuia;
- arderea va fi supravegheată continuu, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, către zone împădurite sau cu vegetaţie uscată;
- înainte de plecare, locul preparării grătarului va fi verificat cu mare atenţie luându-se următoarele măsuri:
- se sting cu apă flăcările, jarul, cărbunii încinşi;
- se acoperă cu pământ resturile de ardere;
- toate resturile, deşeurile, sticlele, hârtiile se vor depune în locurile special amenajate.