Cireşele: un delicios antiinflamator si antioxidant!
Publicat de Cosmin Meca, 25 mai 2016, 08:00
A început sezonul cireşelor! Foarte gustoase şi aspectuoase, aceste fructe ajung prima dată pe piaţă în luna mai, însă şederea lor este prelungită şi-n lunile de vară. Dincolo de plăcerea de a mânca un bol plin cu cireşe roşii şi dulci, iată că există şi multe beneficii pentru organism.
Studiile privind importanţa nutritivă a consumului de cireşe au relevat că, pe termen lung, aceste fructe au efect anticancerigen, graţie conţinutului crescut de antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acţiunea nocivă a acestora.
Pigmentul care dă culoarea roşie fructului, e recunoscut pentru efectele de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demenţa sau boala Alzheimer.
Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Deci, dacă vrei să adormi mai repede este suficient să mănânci câteva cireşe.
Mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie pentru un transport eficient al substanţelor nutritive către organele vitale.
Vitamina A din compoziţia cireşelor este excelentă pentru piele deoarece conţine mult betacaroten, nutrient necesar pentru un sistem imunitar puternic şi o piele strălucitoare. Cireşele conţin până la de 20 de ori mai mult betacaroten decât căpşunele sau afinele.
Cireşele conţin peste 75% apă, trăsătură care le face ideale în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii (63 calorii la 100 grame), previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate, graţie fibrelor solubile din compoziţie, şi scad nivelul de colesterol negativ din organism.
Oamenii care beau 60 de mililitri de suc concentrat de cireşe, diluat cu apă, îşi scad tensiunea arterială cu 7%, în numai trei ore. La această concluzie au ajuns cercetătorii britanici. Acelaşi efect se obţine cu ajutorul medicamentelor împotriva tensiunii.
Oricine poate consuma zilnic cireșe, însă persoanele care suferă de colită de fermențaie sau sensibilitate gastrică trebuie să fie precaute.
Sursa: click.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.