Fructele goji au proprietăți excepționale
Publicat de Cosmin Meca, 25 mai 2016, 12:38
Fructele goji sunt fructe uscate, de dimensiunea și forma unei stafide, sunt de culoare roșu aprins, iar gustul se centrează undeva între afine și cireșe. Acestea cresc în arbuști care pot ajunge la o înălțime de 4.5 metri și cresc în văile Himalayei, Tibetului și Mongoliei.
Locuitorii Himalayei spun că fructele goji îi transformă pe săteni în cei mai fericiți și sănătoși oamenii de pe Pământ. Acest aspect a fost dovedit de cercetătorii americani, potrivit cărora fructele goji au proprietăți excepționale și sunt recomandate cu precădere pentru tratarea problemelor de ficat, de vedere și pentru longevitatea vieții.
În Asia există o multitudine de legi care protejează acest fruct. Goji este atât de prețuit în Asia Centrală, încât în fiecare an, timp de două săptămâni, are loc o petrecere în cinstea lui. Motivul acestei petreceri este celebrarea medicamentulului antic chinezesc ce luptă pentru recuperarea energiei vitale.
Goji rezistă la boli datorită condițiilor extraordinare în care trăiește, astfel fiind protejat de orice contaminare în alimentarea sa, implicit în alimentarea celor care-l consumă. Aceste fructe cresc în mod sălbatic și sunt uscate de soare în mod natural, la altitudini de peste 4000 de metri. În Himalaya, condițiile climatice sunt extreme. Iarna, temperaturile pot ajunge chiar la -40 grade Celsius, în timp ce vara temperaturile pot depăși +30 grade Celsius. Pentru a supraviețui în aceste condiții dure, fructele goji au dezvoltat caracteristici unice pentru îmbunătățirea sănătății și pentru combaterea îmbătrânii.
Fructele goji conțin anumite substanțe chimice care acționează asupra afecțiunilor interne ale organismului.
Fructele goji conțin numeroși nutrienți, printre care:
– 21 oligoelmente;
– 18 aminoacizi;
– Proteine;
– Beta-sitosterol;
– Beta-caroten;
– 8 polizaharide, 6 monozaharide;
– Fibre;
– Carbohidrați;
– Vitamine esențiale;
– Un spectru larg de carotenoide antioxidante;
– Luteină și zeaxantină;
– Fisalină;
– Betaină;
– Ciperonă;
– Solvetion;
– Seleniu;
– Acizi grași esențiali.
Fructele goji – beneficii și tratamente:
– Ajută la prevenirea Alzheimerului, datorită vitaminelor C și E (efect antioxidant) și a a acizilor grași;
– Contribuie la îmbunătățirea memoriei, grație antioxidanților și a vitaminelor B, C și E;
– Îmbunătățesc vederea cu ajutorul acizilor grași și a vitaminei A;
– Remediu antiviral natural oferit de spectrul larg de carotenoide antioxidante și a fisolinei;
– Protejează oasele și tendoanele datorită beta-sisterolului care are efect antiinflamator;
– Reglează hipertensiunea și au efect cardio-protector grație ciperonei;
– Protejează ficatul și plămânii datorită betainei;
– Îmbunătățesc starea generală a organismului și previn oboseala;
– Anticancerigene datorită oligoelementelor;
– Detoxifică organismul grație seleniului;
– Ajută la funcționarea rinichilor;
– Îmbunătățesc circulația sângelui cu ajutorul acizilor grași;
– Afrodiziac natural;
– Întăresc părul și unghiile;
– Reduc glucoza din sânge și ard grăsimile grație acizilor grași esențiali;
– Reduc colesterolul;
– Cresc imunitatea organismului.
Fructele goji se găsesc sub formă fructe uscate, suc pur de goji, suc de goji amestecat cu alte sucuri de fructe sau capsule…
Sursă: diete-sanatoase