Ion Panturu a adus Romaniei singura medalie din istoria participarilor la JO de iarna
Publicat de Cosmin Meca, 13 iunie 2016, 14:39 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:17
Născut în Comarnic, județul Prahova, Ion Panțuru s-a visat iniţial fotbalist. Destinul i-a rezervat, însă, cu totul altceva. A fost de ajuns o singură coborâre cu bobul pe pârtie, ca să devină din jucător de Divizia C, un component al lotului naţional al României la Jocurile Olimpice de iarnă, cum însuşi povesteşte:
“În 1957, într-o pauză pentru fotbal, colegii au zis: “Hai cu noi, la Poiana Braşov! Te odihneşti un pic şi vezi şi bobul!” Am zis că mă dau şi eu o dată, din curiozitate. Curiozitatea asta m-a costat, pentru că am câştigat Cupa Tineretului la Poiana Broşov. Şi, de aici, a rămas o speranţă…”
Nimeni până la Ion Panțuru nu a reușit rezultate atât de bune într-un sport atât greu de practicat în țara noastră, din cauza bazei materiale precare.
La Grenoble, în 1968, a adus România pe locul al 4-lea în bobul de patru persoane, iar la următoarea ediție a JO de iarnă, de la Sapporo a ocupat poziția a 5-a, în bobul de două persoane.
Alături de Dumitru Focșeneanu, Panţuru are în palmares o medalie de argint și una de bronz, ambele câștigate la Campionatele Mondiale.
Ion Panțuru s-a remarcat și la Campionatele Europene, unde și-a adjudecat două titluri continentale cu bobul de patru persoane, două medalii de argint și una de bronz.
În acea perioadă, România era singura țară comunistă care participa la aceste competiții.
Interesantă este povestea medaliilor de argint rătăcite vreme de 40 de ani în orașul american Lake Placid. La întoarcerea în ţară, în drum spre aeroport, medaliile au fost uitate într-un taxi, într-o sacoșă, alături de câteva suveniruri. La 40 de ani distanţă de la această întâmplare, medaliile au fost găsite de o familie de americani, care făcea curat într-un garaj și au fost duse la sediul unui post local de radio.
Ca antrenor, Ion Panțuru a format mai multe generații de sportivi valoroși în bobul românesc.
Pentru aceste rezultate remarcabile, Ion Panțuru a fost distins cu titlul de Maestru Emerit al Sportului, fiind și cetățean de onoare în trei orașe de pe Valea Prahovei: Comarnic, Sinaia și Bușteni.
Port-drapel al României la patru ediții ale Jocurilor Olimpice de iarnă, Ion Panțuru a încetat din viață, la începutul acestui an din cauza unor probleme medicale, la vârsta de 82 de ani.
Singurul mare regret al fostului campion la bob a fost că niciun român nu i-a egalat performanţa.
Radio Romania Constanta
Realizator: Cătălin Donose
Redactor/voice over: Cristina Ghelasie
Redactor şef adjunct: Dana Sterghiuli
Editor video/operator camera: Bogdan Turlacu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.