Horia Tecau – in topul celor mai buni jucatori de tenis din lume, din 2011
Publicat de Cosmin Meca, 13 iunie 2016, 15:19 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:17
Un bărbat înalt, cu statură atletică şi tenul parcă sărutat de soarele ţinutului în care a copilărit, reuşeşte să cucerească inimile spectatorilor din tribune, la fiecare meci.
Născut la Brașov, Horia Tecău a crescut la Constanța, unde tatăl său a evoluat mulți ani la echipa de baschet Farul.
Întâlnirea cu tenisul a avut loc la 7 ani, când Horia a început să practice sportul alb la actualul liceu cu program sportiv Nicolae Rotaru din Constanța. S-a pregătit aici până la vârsta de 14 ani, când a plecat cu o bursă în Statele Unite, la „Academia Nick Bolletieri”.
A ajuns unul dintre cei mai valoroși jucători ai lumii la dublu și performanțele nu au întârziat: a câştigat anul trecut turneul de dublu de la Wimbledon și Turneul Campionilor.
Horia Tecău a adunat până acum, din premii, aproape 3 milioane de dolari. Cu aceste câştiguri, viitorul tenisului românesc pare asigurat, câtă vreme Horia mărturisea, într-un interviu la Radio Constanța, că atunci când se va retrage din activitatea competițională, îşi va deschide o Academie de Tenis. Una în care cei talentaţi să nu fie doar antrenaţi, ci şi încurajaţi să rămână în tenis: “Este unul dintre proiectele mele de viitor, o academie de tenis, cursuri de tenis, cursuri de educatie intenis, pentru copii, pentru antrenori, pentru parinti. Toţi au nevoie de mai multă informaţie. Avem un număr foarte mare de copii care vin la tenis, dar în acelaşi timp trebuie să ştim şi cum să-I ţinem la tenis, cum să-i educăm. Baza copiilor care rămân şi joacă la tenis după 14 ani, după 16 ani, este foarte mică. Din acei puţini copii, care merg mai departe, şansele sunt şi mai mici ca unul dintre ei să continue şi să ajungă jucător.”
În prezent, programul său include câte două antrenamente pe zi, plus o oră de pregătire fizică, asociate cu o cantitate considerabilă de determinare şi de răbdare, pentru că Horia Tecău ştie foarte bine că succesul nu face casă bună decât cu munca.
Chiar dacă programul infernal nu îi lasă mult loc pentru o viaţă personală, totuşi, Tecău are pasiunile lui. Formaţia U2 şi călătoriile gastronomice sunt pe lista preferinţelor.
Cele mai recente victorii l-au plasat în topul mondial de dublu, iar numele său stă alături de marii campioni pe care Constanţa i-a dat în sportul alb: Andrei Pavel, George Cosac şi, mai tânăra, Simona Halep.
Radio România Constanţa
Realizator: Cătălin Donose
Redactor: Cristina Ghelasie
Voice over: Cristina Ghelasie
Redactor şef adjunct: Dana Sterghiuli
Operator cameră: Bogdan Turlacu
Editor video: Bogdan Turlacu
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.