Despre postul Sfintei Maria
Publicat de Liviu Goga, 2 august 2016, 07:39 / actualizat: 2 august 2016, 11:09
Am intrat în postul Sfintei Maria, o perioadă de curăţire spirituală, care trebuie însă însoţită de o alimentaţie sănătoasă. Postul poate fi ţinut atît de vîrstnici, cît şi de copii, pentru că nu creează dezechilibre în organism. Acesta se încheie pe 15 august, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
Cum se desfășoară postul?
În cele două săptămîni nu trebuie să mîncaţi alimente de origine animală. Pe parcursul postului vor avea loc slujbe speciale care îi pregăteşte pe oameni pentru două mari praznice, Schimbarea la Faţă, de pe 6 august, şi Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august. De asemenea, credincioşii pot mînca peşte doar pe 6 august, de Schimbarea la Faţă a Domnului. Preoţii le recomandă enoriaşilor ca, în perioada postului, să citească zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului“, să se roage şi să facă doar fapte bune. Atît cît durează postul trebuie să ne abţinem de la mîncare pînă la ora 15.00 lunea, miercurea şi vinerea, iar marţea şi joia să mîncăm preparate fără ulei.
Ce trebuie să mâncăm în post?
Se recomandă trei mese principale şi două gustări pe zi, minimum doi litri de apă pe zi, renunţarea la alcool şi tutun, reducerea consumului de cartofi şi făinoase, plimbare zilnică minimum 30 de minute. În dieta verii trebuie puse la loc de cinste toate legumele proaspete, de sezon, cum ar fi roşii, castraveţi, ardei, vinete, dovecei, fasole verde şi varză. Chiar dacă, în tradiţia culinară naţională, de bază e cartoful, trebuie să ne obişnuim să consumăm şi alte legume proaspete, la grătar, la cuptor sau trase la tigaie, cu puţin ulei. Se pot adăuga la preparatele pe care le faceţi pătrunjel, mărar, cimbru, oregano, rozmarin, busuioc, hrean, ardei iute, usturoi ce stimulează digestia, cresc arderile, dau aromă şi savoare alimentelor. Uleiul de măsline extravirgin asigură necesarul de vitamina E, fiind antioxidant important în protecţia celulelor împotriva radicalilor liberi. În zilele extrem de călduroase mîncaţi fructe şi legume cu conţinut bogat de apă, fibre, vitamine şi minerale. Alcoolul, cafeaua şi băuturile dulci cresc deshidratarea. Se recomandă apa plată mineralizată, eventual cu puţină lămîie sau frunze de mentă. Nu sînt recomandate băuturile foarte reci.