Informează-te și invinge cancerul!
Publicat de Cosmin Meca, 27 septembrie 2016, 14:06
În România anului 2016 mortalitatea și incidența cancerului de col uterin și de sân sunt printre cele mai mari din UE. Pe de altă parte, deși există program național de screening pentru cancerul de col uterin, este puțin accesat de către românce, din lipsă de informare. În ciuda statisticilor alarmante, în România nu există un program național pentru cancerul de sân. De asemenea, cancerul ovarian – o boală greu de diagnosticat – nu se regăsește în strategia națională de sănătate.
Iată câteva rezultate la care au ajuns studiile făcute ăn anul 2016 de Fundația Renașterea:
1.Nu există proceduri clare care să susțină crearea și funcționarea unor echipe multidisciplinare de management al bolii și pacientelor.
2.O altă problemă o reprezintă nivelul scăzut de informare și educație în rândul femeilor.
3.Organizarea și implementarea programelor de screening existente este deficitară și abordările terapeutice sunt uneori învechite.
Nivelul de informare și interesul scăzut al femeilor pentru propria sănătate sunt, de asemenea, factori importanți ai eșecului programului de screening.
Medicii au propria viziune asupra programului de screening:
– Creșterea nivelului de informare cu privire la programul de screening (promovarea prin cât mai multe canale de comunicare) și de educație medicală a pacientelor.
– Înrolarea și instruirea a cât mai multor medici de familie în programele de screening pentru a facilita direcționarea spre specialist și investigarea pacientelor. Suport oferit medicilor în comunicarea cu pacientele pentru a administra momentele de emoție puternică .
Dr Mihaela Munteanu șef secție anatomopatologie în cadrul Spitalului judetean Slatina
– Facilități și suport acordate tuturor cadrelor medicale implicate
– Decontarea separată a consultației realizată în programul de screening, astfel încât să nu fie inclusă în numarul limită de consultații zilnice decontate de CNAS.
Dr. Elena Pitian -CAS Gorj
Doctorii mai doresc:
În mediul urban: realizarea unor centre de screening în care să fie realizate toate investigațiile, cu ajutorul unor echipe interdisciplinare.
În mediul rural: vizite/ caravane periodice pentru realizarea investigatiilor.
– Centralizarea datelor obținute în urma programelor de screening într-un registru, la care să aibă acces toți medicii (imagine completă despre incidența cancerului și despre impactul pe care îl pot avea dacă se implică în programul de screening).
Realizatori: Andrada Cojocaru si Ludovic Vulea