Connect with us

Evenimente

Brigada multinaţională NATO va funcţiona la Craiova

Decizia a fost luată în CSAT, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat la finalul şedinţei CSAT, că brigada multinaţională convenită la summit-ul NATO de la Varşovia va funcţiona la Craiova, având ca bază Brigada II Infanterie Rovine.

Preşedintele a spus că decizia a fost luată în CSAT, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, ca parte distinctă a planului de acţiune privind aplicarea măsurilor convenite la Summit-ul NATO de la Varşovia.

Klaus Iohannis a mai spus că s-au făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte punerea în practică a deciziilor NATO de la Varşovia.

El a precizat că grupul de lucru constituit pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, la nivel naţional, a prezentat întregul plan de acţiune, care însă nu este ”comunicabil”.

Iohannis a reiterat faptul că în cursul anului 2017 va fi declarată capacitatea iniţială a brigăzii, ceea ce înseamnă că organizarea va începe, urmând ca în 2018 – în cel mai optimist scenariu – brigada să devină funcţională.

„Brigada multinațională am tratat-o separat pe ordinea de zi, fiindcă aici trebuie luate decizii care se validează separat în CSAT. Pot să vă anunț, în premieră, că s-au făcut pași foarte importanți pentru punerea în practică a acestei decizii, mai exact MApN a decis care unitate din România se va constitui în această brigadă multinațională. Este vorba de Brigada 2 Infanterie „Rovine” care va prelua rolul de brigadă multinațională. Această brigadă își are sediul in Craiova și acolo va funcționa și brigada multinațională”, a spus șeful statului la Palatul Cotroceni.

El a precizat că, în opinia sa, în 2017, se va putea declara capacitatea inițială a brigăzii – cine participă, cu ce efective. 

Amplasată în apropierea scutului antirachetă de la Deveselu, brigada va fi formată din soldați din mai multe state NATO. Alături de militarii noștri vin bulgari și polonezi, dar și din alte state. Șeful statului nu a spus care va fi numărul celor înrolați în brigadă, dar a menționat că aceasta va fi funcțională în 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Surse: stirileprotv.ro/mediafax.ro