Biblionet – un program care continuă să producă efecte și astăzi
Publicat de Cosmin Meca, 5 octombrie 2016, 15:55
În primăvara anului 2010, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” era admisă în proiectul “Biblionet – lumea în biblioteca mea”. Principalul obiectiv al programului a constat în facilitarea accesului gratuit la informație prin dezvoltarea unui sistem modern de biblioteci publice. Inițiat în baza parteneriatului dintre International Research & Exchanges Board (IREX), Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor publice din România (ANBPR), autoritățile locale și naționale și bibliotecile publice din țară, Programul Biblionet a reprezentat un succes de anvergură la nivelul României, dar și la nivelul județului Dolj.
Nu mai puțin de 76 de biblioteci publice, la nivelul județului Dolj, au fost înzestrate și dotate cu echipamente moderne, fiind prevăzute cu calculatoare conectate la internet cu acces public. De asemenea, pentru implementarea eficientă a proiectului, în cadrul Bibliotecii Aman a fost înființat Centrul de Formare, cu scopul de a furniza servicii de instruire pentru bibliotecarii din județ. Astfel, un număr de 97 bibliotecari au fost instruiți și formați în cadrul programului.
Proiectele desfășurate ca urmare a implementării Programului Biblionet au fost diverse, adresându-se tuturor categoriilor de public. Fără a se urma o politică tradițională, centrată pe activități specifice, Biblioteca Aman și-a arătat disponibilitatea de a derula programe care, prin implicațiile și rezultatele generate, au demonstrat că biblioteca este o prezență vie și indispensabilă în zilele noastre.
Biblioteca din Vacanță a fost unul dintre programele susținute activ în cadrul Programului Biblionet, ajungând, în 2016, la cea de-a VIII-a ediție, la un număr de peste 3000 de participări pentru perioada vacanței de vară. De asemenea, în baza aceluiași parteneriat, au fost implementate programe de educație financiară, BaniIQ, sau programul prin care fermierii din Dolj au beneficiat de sprijin și asistență în vederea atragerii de fonduri APIA. 1.041 de bibliotecari și 151 de angajați ai primăriilor au fost instruiți de experții APIA la bibliotecile publice pentru a înțelege modul de completare a cererilor de subvenții.
Se estimează că sumele atrase de cei care au completat, sub îndrumarea bibliotecarilor, cererile de subvenționare în cele 63 biblioteci publice ale județului Dolj se ridică la 6,5 milioane de euro.
De o atenție deosebită s-au bucurat și programele al căror obiectiv a constat în înlesnirea comunicării audio-vizuale dintre mamele de origine română stabilite în Italia și copiii acestora, rămași acasă, în România. Prin proiectul “Te iubește mama”, un procent de 68% dintre cei interesați să comunice cu rudele și prietenii de peste granițe au reușit să facă acest lucru la bibliotecă.
De asemenea, pentru organizarea de acțiuni de informare și prevenire a consumului de droguri, o altă campanie realizată prin finanțarea oferită de IREX România, a fost implementat proiectul “Drogurile nu te fac un personaj tragic… ci doar unul înafara poveștii!”. Întâlnirile s-au desfășurat la bibliotecile din Craiova, Segarcea, Bechet, Dăbuleni și Celaru.
Pentru simplificarea procesului de consultare a informațiilor cuprinse în Monitorul Oficial, 10 biblioteci publice (Calafat, Segarcea, Dăbuleni, Băilești, Filiași, Bechet, Coșoveni, Ișalnița, Gighera și Breasta) au implementat cu succes un portal prin care toți membrii comunității au avut posibilitatea de a accesa on-line informații de natură juridică.
Bilanțul programelor și dotărilor obținute în urma participării la programul “Biblionet – lumea în biblioteca mea” au reprezentat un extraordinar impuls oferit județului Dolj în direcția dezvoltării și conectării cetățenilor la informație.
Indiferent dacă a fost vorba de accesarea unor informații de natură comunitară sau juridică, sau dacă prin proiectele desfășurate s-a urmărit informarea, formarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la diferite teme și subiecte, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” și-a oferit întreg concursul pentru dezvoltarea de ansamblu a județului, înlesnind realizarea de conexiuni și interacțiuni sociale.
“Programul Biblionet – lumea în biblioteca mea” a adus internetul și informațiile mai aproape de toți cetățenii deserviți de cele 76 de biblioteci publice ale județului Dolj. Gama de proiecte și activități a răspuns celor mai delicate dintre provocările actuale, contribuind la responsabilizarea cetățenilor, precum și la racordarea acestora la informația aflată în continuă mișcare. La început de drum ne propuneam o intervenție eficientă în toate bibliotecile publice de pe raza județului Dolj, cu scopul declarat de a le spori gama de servicii și de a le face atractive față de toate categoriile de public.
Ne bucurăm că acum, după implementarea proiectului, constatăm că schimbările pe care le-am generat ne-au depășit așteptările. Cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, am reușit să aducem performanță și eficiență în domenii pe care altădată biblioteca nu le includea între preocupările sale. Felicit bibliotecarii care s-au implicat în derularea acestui program și le mulțumesc tuturor celor care au apelat la expertiza și serviciile noastre,” a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.