Buneee!
Publicat de Cosmin Meca, 17 octombrie 2016, 09:28 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Nu există toamnă fără o portie de găluște cu prune.
Ies foarte pufoase datorita grisului .
Ingrediente – Găluște cu prune (12 galuste mari)
- 700 g cartofi albi vechi fainosi
- 150 – 160 g faina
- 2 oua medii
- 50 – 60 g gris
- 1 varf cutit sare
- 180 g pesmet (pt tavalit)
- cca 70 -75 g zahar (pt tavalit)
- 40 g unt (pt pesmet)
- 6 prune
- 2-3 linguri zahar (pt prune)
Mod de preparare – Galuste cu prune
- Pentru inceput, spalam prunele, le stergem si le taiem in jumatati. Le punem intr-o farfurie si le pudram cu 2-3 linguri de zahar.
- Spalam cartofii si ii punem la fiert intregi, nu ii curatam si nici nu ii taiem. Dupa ce cartofii au fiert, ii scoatem din apa si ii lasam sa se raceasca.
- Cat timp fierb cartofii, topim untul intr-o tigaie antiaderenta si adaugam pesmetul. Il rumenim, pe foc mic, pentru cateva minute. Cand capata o culoare aurie, stingem focul si adaugam zaharul. Amestecam bine si il lasam sa se raceasca complet.
- Curatam cartofii, ii dam prin razatoarea cu gauri mici. Adaugam ouale, sarea, faina si grisul si amestecam. Vom obtine un aluat lipicios, dar omogen.
- Nu adaugati mai multa faina pentru ca galustele vor fi tari dupa fierbere. Numai in cazul in care aluatul este extem de umed, mai putem adauga maxim 1 lingura cu faina si 1 lingura cu gris.
- Umplem o oala cu apa si o punem la fiert. In momentul in care incepe sa fiarba, adaugam 1 lingura cu ulei.
- Cu mana usor umeda, rupem bucatele din aluat carora le vom da o forma aplatizata. Punem in centrul fiecareia cate o jumatate de pruna, apoi inchidem aluatul si ii dam o forma de galusca.
- Punem galustele in oala, cate 3-4 deodata, si le fierbem pana cand se ridica singure la suprafata. Le scoatem cu o paleta cu gauri si le punem direct in tigaia cu pesmet. Le rotim pe toate partile, astfel incat sa fie perfect invelite in crocantul pesmet.
- Le servim dupa ce s-au racit complet.
sursa retete culinare…laura adamache
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.