Rugăciune pe malul Dunării
Publicat de Cosmin Meca, 19 octombrie 2016, 09:59 / actualizat: 1 februarie 2021, 13:38
Mănăstirea Mraconia este un lăcaș de cult, aflat pe malul Dunării.
Aceasta este localizată în comuna Dubova, pe malul stâng al Dunării.
Este construită pe un fost punct de observație al vaselor de pe Dunăre, în zona Cazanelor.
Aflată pe Valea Mracuniei ce înseamnă ”loc ascuns” sau ”apă întunecată”, mănăstirea a fost botezată de localnici ”mănăstirea de sub ape”.
Mănăstirea Mraconia are o istorie îndelungată și zbuciumată, de la pătrunderea turcilor, plătirea peșcheșului până la a fi înghițită de ape.
Mănăstirea inițială a fost ridicată în anul 1523 cu hramul Sfântului Ilie. A fost distrusă în timpul războiului cu turcii în 1700, iar apoi a fost refăcută și demolată în anul 1968. Atunci mănăstirea a fost sacrificată pentru construcția Porților de Fier, iar rămășițele vechii mănăstiri se află acum sub ape. Primăvara când nivelul apei scade se mai văd câteva temelii, urme a unei istorii de mult apuse, cu cicatricele ei.
După Revoluția din 1989, în anul 1993 s-a stabilit reconstrucția Mănăstirii Mraconia. Biserica este construită din cărămidă, în formă de cruce, cu naos, pronaos, altar și un pridvor deschis. Mănăstirea are o obște de călugări.
De la biserica inițială, care acum se află sunt apele Dunării, se mai păstrează în prezent ușile împărătești și o candelă.
Mănăstirea Mraconia merită să fie descoperită și vizitată fiind localizată într-un colț al naturii, acolo unde Dunărea întâlnește uscatul.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.