Povestea gigantului Samsung: drumul de la un butic de fructe și legume la o companie de 300 de miliarde de dolari
Publicat de Cosmin Meca, 19 octombrie 2016, 13:00
La început, în anul 1938, a fost fondata o mica firma care vindea orez, pește, fructe și legume din Coreea de Sud și Manciuria. Acum a ajuns un gigant cu venituri totale de peste 300 de miliarde de dolari anual. Este vorba de grupul Samsung, care este arhiprezent în viața personală a fiecăruia, acesta producând de la smartphone-uri și televizoare până la procesoare, frigidere, echipamente energetice, vapoare, autoturisme. A realizat chiar și tancuri, deține parcuri de distracție și vinde asigurări.
Grupul Samsung, aflat acum în centrul atenției pentru telefoanele din gama Note 7 care explodează, a luat ființă în anul 1938, când Lee Byung-chull a pus bazele unei case de comerț care vindea pește, orez și tăieței din Coreea de Sud în China. Aceasta își avea sediul în orașul Daegu, însă datorită succesului avut și-a mutat sediul în Seul în anul 1947. Samsung, care înseamnă ”Trei Stele” în coreeană, avea după ceva mai mult de un deceniu de existență propriile sale fabrici de făină și confecții.
Constructorul Turnilor Petronas și a Burj Khalifa Grupul a luat cu asalt, rând pe rând, noi și noi domenii de activitate. În anul 1947, Lee Byung-chull și-a unit forțele cu Cho Hong-jai, fondatorul grupului Hyosung, cei doi stabilind Samsung Mulsan Gongsa sau Samsung Trading Corporation. Acum, aceasta este Samsung C&T și se ocupă de proiecte de inginerie și exporturi. Compania este cunoscută pentru faptul că a construit turnul de 828 de metri Burj Khalifa din Dubai, zgârie-norii Petronas din Kuala Lumpur (Malaezia) sau metroul din Riyadh (Arabia Saudită). Samsung C&T face chiar și termocentrale și centrale nucleare, așa cum sunt o serie de proiecte din Emiratele Arabe Unite sau un terminal de gaze naturale lichefiate realizat în Singapore.
Prima schismă Numai că, la câțiva ani după ce Lee și Cho au fondat compania, cei doi au avut o serie de neînțelegeri, astfel că acest concern s-a separat în Samsung Group, Hyosung Group, plus producătorul de anvelope Hankook, care acum este al șaptelea la nivel mondial. Hyosung este un conglomerat industrial care produce acum de la produse chimice și echipamente industriale până la soluții IT, construcții sau sisteme energetice.
Grupul Hyosung are acum circa 25.000 de angajați și vânzări anuale în jur de 17 miliarde de dolari, în timp ce Hankook mai are alți 21.000 de sanariați și venituri anuale de peste 6 miliarde de dolari. Asigurări și parcuri de distracții Îanul 1954 se pune baza Cheil Industries, o societate care activează în domeniul textilelor. Aceasta s-a extins ulterior, la rândul ei, pe piața modei, în industria chimică, realizând chiar și materiale pentru electronice. Anul 1958 aduce achiziția unui grup financiar, acesta schimbându-și ulterior numele în Samsung Fire&Marine Insurance.
Acesta consemnează anual venituri de circa 15,5 miliarde de dolari și are active de peste 40 de miliarde. Tot din domeniul asigurărilor se regăsește și achiziția DongBang Life Insurance în anul 1963, compania fiind redenumită Samsung Life Insurance în 1989. Aceasta are o cifră de afaceri anuală de 24,5 miliarde de dolari și se află chiar și în topul Fortune al celor mai mari 500 de companii din lume, clasându-se pe poziția 439.
De altfel, Samsung deține în domeniul financiar și Samsung Securities – cea mai mare companie coreeană din domeniul investițiilor, Samsung Asset Management – companie care manageriază o serie de fonduri de investiții și Samsung Venture Investment – o societate care investește în diverse domenii. Concomitent, în anul 1966 este înființată o companie care acum se numește Samsung Everland și care se ocupă cu…operarea unor parcuri de distracție. În anii ’60, Samsung ia decizia de a intra pe piața electronicelor, domeniu nou, aflat în plin avânt. Iar aceasta urma să devină ”perla coroanei”.
În 1970, Samsung produce primul televizor alb-negru, pentru ca în 1976 să ajungă deja la un milion de bucăți vândute. Ulterior trece la producția de telefoane și faxuri. O nouă separare Însă după moartea fondatorului Lee Byung-chull, în anul 1987, grupul Samsung se mai sparge o dată. Rezultă alte patru concerne: actualul Samsung Group, Shinsegae Group, Hansol Group și CJ Group.
Shinsegae înseamnă ”Lumea Nouă”, iar grupul este prezent în retail. Magazinul său din orașul coreean Busan este cel mai mare din lume, depășindu-l chiar și pe cel al grupului Macy’s din New York. Hansol Group este un conglomerat cunoscut în special pentru panourile solare pe care le fabrică, dar grupul este prezent și în construcții, electronice, telecom și logistică.
CJ Group produce de la mâncare și produse farmaceutice până la biotehnologie, concernul deținând și afaceri în domeniul media sau producția de jocuri video. Șantiere navale și baterii electrice Actualul Samsung Group mai deține și Samsung Heavy Industries, unul dintre cei mai mari producători de nave oceanice din lume, cu venituri anuale de aproximativ 8,5 miliarde de dolari anual. Samsung SDI este o altă parte a concernului coreean, aceasta fiind una dintre cele mai mari companii producătoare de baterii din lume.
Bateriile sale se regăsesc atât pe smartphone-urile Samsung, cât și pe autoturisme precum BMW i3. Telefoane, televizoare, electrocasnice Adevărata bijuterie a conglomeratului este, însă, Samsung Electronics. Aceasta este cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, Samsung fiind lider și pe domeniul telefoanelor simple.
De asemenea, Samsung este lider de piață pe sectorul televizoarelor, al memoriilor RAM, al ecranelor LCD și OLED. De altfel, o parte dintre componentele de pe iPhone și iPad sunt realizate chiar de către Samsung, aici intrând ecranele, memoriile și stocarea.
Până de curând au fost produse de către Samsung chiar și procesoarele din seria A, care echipează dispozitivele mobile ale Apple. Dar Samsung nu înseamnă numai atât, căci este și unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice din lume și este al doilea producător de cipuri din lume, după Intel.
Principalele modele de smartphone-uri Samsung sunt echipate cu procesoarele Exynos, bazate pe arhitectura ARM, însă în uriașele fabrici ale Samsung sunt produse cipuri chiar și pentru alte companii.
De exemplu, în uzinele Samsung sunt realizate procesoarele Qualcomm Snapdragon, care se găsesc pe majoritatea telefoanelor inteligente comercializate la nivel global. Samsung a mai realizat anterior și tancuri, armament și aparatură aeronautică și de supraveghere, prin subsidiara Samsung Tecwhin. Aceasta a fost vândută, însă, în anul 2014 către Hanwha Group.
În fine, Samsung a deținut și o subsidiară care produce autoturisme. Numită Samsung Motors, aceasta a fost vândută în anul 2000 către Renault. Grupul Samsung mai deține încă o participație minoritară de 20% în companie.
De asemenea, Samsung Electronics a cumpărat recent un pachet de acțiuni la un producător de mașini electrice. Este vorba de BYD, companie sprijinită financiar de către miliardarul american Warren Buffett, la care Samsung a preluat în luna iulie o participație de 4% pentru suma de 449 de milioane de dolari.