Opinii şi reacţii în urma propunerii de eliminare a taxei radio-tv
Publicat de Cosmin Meca, 21 octombrie 2016, 10:00 / actualizat: 21 octombrie 2016, 12:44
1.Taxa radio-tv reprezintă cea mai corectă formă de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune, a declarat într-un interviu pentru Radio România, Claudio Cappon, secretarul general al COPEAM – Conferinţa Permanentă a Audiovizualului Mediteranean, care numără peste 100 de membri din 28 de ţări. Principala sa misiune este promovarea schimbului de experienţă şi de programe între membrii săi, iar Radio România, chiar dacă geografic nu aparţine zonei Mediteranei, joacă un rol activ în aceasta organizaţie, care îşi propune, cu sprijinul Radio România, să îşi extindă proiectele în zona Balcanilor şi a Mării Negre. Eliminarea taxei radio-tv ar putea afecta şi cooperarea internaţională a serviciilor publice, considera Claudio Cappon.
Claudio Cappon: Această taxă este considerată, inclusiv la nivelul asociaţiilor europene, drept forma cea mai corectă şi autonomă de finanţare a radiourilor şi televiziunilor publice. Nu întâmplător doresc să amintesc aici că BBC, alături de serviciile publice din Germania, Italia, aşadar din ţările cele mai mari din Europa, aplică sistemul taxei. Eliminarea acesteia prezintă două riscuri foarte grave. În primul rând independenţa, pentru că ajung să depindă evident de decizii politice, care dintr-un moment în altul pot comporta o incertitudine în planificarea activităţii. Celălalt risc este cel al reducerii finanţării, deci al pauperizării serviciului public, care în orice moment se poate afla sub ameninţarea diminuării fondurilor primite de la bugetul statului.
Orice aspect care slăbeşte serviciile publice naţionale din diferite ţări, inclusiv membri ai COPEAM, dar mă gândesc şi la cele care fac parte din asociaţii mai mari, precum EBU, Uniunea Europeană de Radioteleviziune, reprezintă un risc şi pentru aceste asociaţii internaţionale. Noi ne dorim, sigur, cu deplina consideraţie pentru autonomia politică din România, ca deciziile care vor fi luate să respecte misiunea serviciului public, precum şi necesitatea finanţărilor adecvate, potrivit protocolului de la Amsterdam al UE, conform căruia misiunea serviciului public trebuie să beneficieze de o finanţare adecvată. În lipsa unei astfel de finanţări adecvate este ameninţată şi supusă riscului independenţa misiunii însăşi a serviciului public.
2.Italia este una dintre ţările în care serviciul public de radio şi televiziune, RAI, este susţinut de taxă. Cetăţenii plătesc anual 100 de euro pentru ambele servicii. Într-o declaraţie pentru Radio România, Marino Sinibaldi, directorul Radio 3 Rai, canalul cultural al serviciului public din Italia, consideră că eliminarea taxei radio-tv reprezintă un risc la adresa democraţiei unei ţări.
Marini Sinibaldi: Comportă un risc foarte grav pentru sistemul mass-media, dar eu cred că şi pentru democraţia unei ţări întregi, deoarece prin intermediul taxei publicul este într-un fel proprietar al mijloacelor de comunicare din serviciul public şi tot prin această taxă îşi exercită atât un drept, cât şi o datorie. Datoria este aceea de a susţine informaţia independentă şi neutră pe care trebuie să o garanteze un serviciu public, alături de alte forme de informare diverse, care abundă astăzi în Italia, la fel ca şi în România, care aparţin legitim unor partide, grupuri sociale şi generaţii diverse sau unor situaţii economice şi geografice diferite. Publicul are dreptul la un loc de întâlnire al tuturor, un loc în care se pot confrunta idei, generaţii, societăţi.
Tocmai din aceste motive, existenţa serviciului public finanţat de taxă constituie ceva decisiv pentru democraţie, pentru că democraţia are nevoie de mijloace de informare diferite, de exprimarea tuturor părţilor, partidelor, capacităţilor tehnologice. Este nevoie aşadar de un loc în care toate aceste diferenţe se pot întâlni şi confrunta. Acel loc, în România, la fel ca şi în Italia şi în întreaga Europă, este serviciul public. Şi pentru a fi liber, acest serviciu public trebuie să fie finanţat de cetăţeni.
3.Graham Ellis, directorul adjunct de la BBC, avertizează că plata unei taxe radio-tv este deopotrivă garanţia independenţei serviciilor publice de profil şi a democraţiei. El apreciază că prin actualul abonament pe care îl achită publicul se asigură că primeşte o informaţie corectă. În consecinţă şi încrederea ascultătorilor este mai mare decât în alte posturi comerciale – mai spune Graham Ellis.
Graham Ellis: Realitatea este că abonamentul se dovedeşte absolut esenţial pentru independenţa BBC. Pentru că odată stabilit, acesta îi permite radioului să fie independent deopotrivă faţă de guvernări şi presiunea concurenţei. Altfel spus, putem să ne facem treaba, cu consţiinţa curată, fără să ne gândim ce cred politicienii. Această independenţă sprijină democraţia, pentru că avem un electorat informat independent.
Şi poate ce-i mai important, se reflectă în încrederea poporului britanic în noi, pentru că BBC rămâne categoric cea mai credibilă organizaţie în Regatul Unit. Şi sigur, abonamentul mai aduce şi alte beneficii în afară de independenţă. Putem să ne asumăm riscuri creative şi să introducem programe care poate nu au beneficii materiale directe, dar sunt importante pentru artă şi cultură.
Proiectul de lege iniţiat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru eliminarea unor taxe nefiscale a fost votat luni în Senat. În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.