Vlad, olteanul care la doar 13 ani are peste 90 de medalii, dintre care 70 de aur!
Publicat de Cosmin Meca, 25 octombrie 2016, 10:00
Dublu medaliat cu aur la olimpiadele naţionale de matematică şi informatică şi calificat la faza internaţională a concursului de robotică „Infomatrix”- reprezintă reuşitele acestui an cu care se mândreşte elevul slătinean Vlad Silviu Coneschi, clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina.
Elevul are în palmares 90 de medalii, dintre care 70 de aur, devenind celebru prin participarea istorică pentru judeţul Olt a unui elev la o olimpiadă destinată colegilor cu un an mai mare, reuşind chiar să obţină medalia de bronz. Vlad îşi calculează programul în mod matematic, dedicând timp şi teatrului, dansului, compunerii şi interpretării unor piese muzicale, precum şi sportului.
La doar 13 ani, Vlad Coneschi se poate lăuda cu o colecţie importantă de diplome, medalii şi trofee, obţinute fie la concursurile şi olimpiadele de matematică, informatică sau robotică, dar şi la cele de taekwondo, teatru, dans sportiv. Este pasionat de lego, îi place să facă karaoke, compune piese, printre care şi imnul taberei Voineasa şi, mai nou, este atras de gastronomie. Cum timpul liber trebuie împărţit între multitudinea de activităţi în care este implicat, îşi calculează matematic fiecare oră alocată unei pasiuni, astfel încât să-i rămână suficient pentru studiu. Cele 24 de ore sunt împărţite prioritar competiţiilor, restul şcolii şi abia apoi pasiunilor şi prietenilor.
Carieră de informatician
Vlad a început să participe la concursurile şi olimpiadele de matematică încă din clasa a II-a, când a fost cucerit de cifre şi a descoperit tainele calculelor alături de profesoara Graţiela Popa, iar la cele de informatică în urmă cu doi ani, cel care i-a deschis ochii spre IT şi care-l pregăteşte asiduu fiind profesorul Doru Popescu Anastasiu. A adunat zeci de premii şi medalii, devenind unul dintre cei mai buni matematicieni ai Oltului. În urmă cu doi ani, deşi era în clasa a IV-a, a avut curajul de a participa şi s-a calificat la olimpiada naţională de matematică pentru clasa a V-a, obţinând chiar şi un rezultat remarcabil- medalia de bronz.
Anul acesta, la Olimpiada Naţională de Matematică a obţinut medalia de aur, cu punctaj maxim, iar la Olimpiada Naţională de Informatică a obţinut menţiune şi medalia de aur. Pentru aceste reuşite, geniul nu este de ajuns. În spatele acestor rezultate se află multe ore de studiu, ore în care un copil de vârsta lui joacă fotbal cu prietenii, se plimbă, se uită la televizor. „Am muncit mult, m-am degajat de tot şi am reuşit rezultate bune la ambele olimpiade. Pentru mine înaseamnă foarte mult mai ales că am muncit foarte, foarte mult. La anul aş dori să mă calific în loturile naţionale de informatică şi matematică”, spune Vlad, care ne-a mărturisit că se pregăteşte pentru o carieră în IT. „Sper să ajung un informatician recunoscut”, dezvăluie elevul.
De la lego, la roboţi
Pasiunea pentru lego o are de mic, jocul fiindu-i util acum la construirea de roboţi. Anul trecut, a participat cu o echipă a şcolii la Olimpiada Naţională de Robotică, unde s-a clasat pe locul III, ratând la mustaţă calificarea la faza internaţională, însă anul acesta şi-a luat revanşa. „Sunt pasionat de mic de lego, am foarte multe acasă. De aici am dezvoltat şi o pasiune pentru robotică. Anul trecut am participat la primul concurs, la faza naţională pregătind cu echipa şcolii un robot cu două braţe care trebuia să adune mai multe cuburi de pe planşă. Anul acesta am participat la Concursul Naţional Infomatrix- secţiunea Robotică, unde am obţinut medalia de bronz şi calificarea la faza inernaţională, ce se va desfăşura în perioada 26 – 30 mai. Proba constă în lupta dintre doi roboţi, iar noi trebuie să construim un robot care să fie cât mai puternic. Suntem încă în faza de proiect.”, spune Vlad.
Olimpicul ne dezvăluie cum reuşeşte un elev de clasa a VI-a să construiască un robot, din explicaţiile sale părând că face ceva atât de simplu, pe care l-ar putea face oricine. „Avem mai multe piese lego, printre care şi unele motoare şi senzori legate prin cabluri la o baterie principală. Noi le asamblăm şi testăm robotul până la forma reuşită. Avem şi nişte dimensiuni date în care trebuie să se încadreze creaţia noastră, după care ne ghidăm în realizarea robotului.”, explică el.
Dezamăgit de stat
Participând de câţiva ani la concursuri şi olimşpiade organizate în diverse oraşe ale ţării, Vlad cunoaşte foarte bine pe cât se poate baza pe implicarea statului în a face faţă financiar acestor competiţii şi cât pe ajutorul familiei sau sponsorilor. Este dezamăgit de implicarea statului care recompensează reuşitele şcolare cu câţiva bănuţi şi, din lipsa fondurilor, a impus un regulament în urma căruia, deşi a obţinut la faza naţională punctaj maxim, a primit menţiune. Pentru el, varianmta studiilor în nstrăinătate rămâne cea mai indicată, având deja trasat drumul carierei.
„Nu aş vrea să urmez studiile superioare în România, ţara noastră nerecompensând valorile. Spre exemplu, anul acesta de la minister la olimpiada de informatică am primit 50 de lei şi patru monezi de 50 de bani, iar de la sponsori am primit o dronă. Adică se vede diferenţa. Ministerul din România chiar nu susţine olimpiadele. Sunt olimpiade care n-au sponsori, şi atunci suntem cazaţi în nişte cămine dezafectate, ministerul alocând 50 de lei pe zi pentru cazare şi mâncare. Regulamentul de departajare este absurd, am luat punctaj maxim şi am fost recompensat cu menţiune, ţinndu-se cont de punctajul la nivel judeţean, care este diferit d ela un judeţş la altul. Şi asta pentru 50 de lei în plus sau în minus.”, spune supărat Vlad.
Lecţii de teatru cu o vedetă, compozitor pe ritm de hip-hop
Matematica, informatica şi robotică par să-i ocupe lui Vlad Coneschi tot timpul, însă băiatul îşi face timp şi pentru alte activităţi. Şi nu puţine sunt dăţile când exerciţiile, calculele, ecuaţiile şi programele informatice sunt lăsate pe locul II. Latura sa artistică a scos la iveală talente nebănuite pentru un matematician. „Mai am şi timp liber, îmi fac timp şi pentru alte activităţi, şi pentru prieteni. În timpul liber îmi place cel mai mult să mă joc jocuri video şi să fac lego, să ascult toate genurile muzicale, cu excepţia rock, şi privesc filme de aventură şi de acţiune.”, ne nezvăluie elevul, cea mai recentă descoperire a sa fiind gastronomia.
Una dintre activităţile la care excelează este şi cea de teatru, participând la mai multe concursuri. Se pregăteşte chiar şi cu o actriţă slătineană devenită celebră prin rolurile din „Orient Express”, Serviciul Român de Comedie sau Vacanţa Mare, Andreea Doinea predându-i lecţii de teatru olimpicului nostru. Iar aceasta nu este singura preocupare artistică. Vlad cântă foarte bine, impresionând apropiaţii la karaoke, a compus pentru un concurs şcolar o melodie pe ritm de hip-hop şi este compozitorul Imnului Voineasa, realizat în ultimul an în care s-a ţinut tabăra. Lista activităţilor în care este implicat elevul de numai 13 ani este completată cu dans sportiv şi taekwondo, reprezentând judeţul cu CS Oltenia Taekwondo Slatina la Cupa României.
Vlad Coneschi este un elev care face cinste învăţământului oltean şi un nume de care, cu siguranţă, vom auzi multe în viitor.
sursa:realitateaoltului.ro