La multi ani Radio România!
Publicat de Cosmin Meca, 1 noiembrie 2016, 12:30
Radio România împlineşte astăzi 88 de ani: în ziua de 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, a început să emită „Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România”. Cuvintele „Alo, aici Radio Bucureşti” au fost rostite de primul preşedinte al instituţiei, fizicianul Dragomir Hurmuzescu. Sunt 88 de ani marcaţi de istorie şi de perioadele politice şi sociale pe care radioul public le-a traversat, în care Radio România a susţinut cultura românească şi a fost un actor important în formarea identităţii naţionale.
Astăzi Radio România este cea mai importantă instituţie media din ţară, prin numărul de ascultători care aleg zilnic programele posturilor corporaţiei, prin campaniile în care se implică şi prin proiectele culturale de anvergură pe care le dezvoltă. Posturilor naţionale „Actualităţi”, „Cultural”, „Muzical” şi „Antena Satelor” li se adaugă studiourile regionale şi locale din ţară, posturile de pe internet pentru copii şi tineret şi Radio România Internaţional.
Prinţesa Eletrra Marconi, fiica lui Guglielmo Marconi, inventatorul radioului, a ţinut să felicite Radio România, la 88 de ani de la înfiinţare:
O declaraţie obţinută de corespondentul Radio România Actualităţi, Elena Postelnicu.
Preşedintele Klaus Iohannis, i-a primit ieri, la Palatul Cotroceni, pe Preşedintele director-general al Societăţii Române de Televiziune,Irina Radu şi pe Preşedintele director-general al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu.
Un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale precizează că , în cadrul întrevederii, conducerile celor două instituţii au prezentat situaţia actuală în care se afla Televiziunea şi Radioul publice. Discuţia a avut loc în contextul votului dat de plenul Parlamentului în data de 25 octombrie asupra Legii care vizează eliminarea taxei radio-tv, alături de alte peste 100 de taxe.
Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” şi Uniunea Creatorilor de Emisiuni Radiofonice s-au adresat preşedintelui României, Klaus Johannis, solicitându-i să NU promulge legea, prin care este desfiinţată taxa radio tv, întrucât aceasta aduce grave prejudicii autonomiei şi independenţei editoriale ale celor două servicii publice.
În majoritatea ţărilor europene – între care Franţa, Germania, Italia sau Marea Britanie – această taxă este sursa de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune, precum BBC sau Radio France.