Connect with us

Evenimente

Concediul maternal, o cauza pentru diferentele salariale intre femei si barbati

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, domnul Asztalos Csaba, a dezvăluit astăzi, la emisiunea „Pulsul Zilei”, principalele cauze și situația inegalităților salariale din România.

Published

on

Ziua de 3 noiembrie este marcată, la nivelul Uniunii Europene, drept Ziua Europeană a Egalității Salariale. Potrivit cifrelor celui mai recent studiu, media salariilor raportate la ora de muncă este, pentru femei, cu 16,7% mai redusă decât în cazul bărbaților. Cu alte cuvinte, femeile muncesc gratuit 16% din orele de muncă dintr-un an. 

Cea mai alarmantă situație se prezintă în Estonia, unde diferența de salarizare urca până la 28,1%.

Din acest punct de vedere, România stă totuși bine la capitolul diferențe salariale între bărbați și femei. Cifrele din țara noastră arată că această diferență este de 4 ori mai mică decât media europeană. Totuși, deși statisticile indică faptul că româncele au aproape aceleași șanse salariale ca și bărbații, diferențele încă există. Domeniul de muncă se numără printre principalele aspecte care dictează diferențele salariale. Unele meserii au fost „masculinizate”, pe când altele sunt considerate mult mai potrivite pentru femei, întrucât sunt mai simple și automat, salariul va fi unul mai mic.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, domnul Asztalos Csaba, a dezvăluit astăzi, la emisiunea „Pulsul Zilei”, principalele cauze și situația inegalităților salariale din România: 

 

Totodată, faptul că femeile sunt cele care, de cele mai multe ori, își iau concediu pentru creșterea copilului, este o altă cauza majoră pentru diferențele de salariu față de colegii bărbați. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, domnul Asztalos Csaba, a mai menționat și faptul că 90% dintre femeile din România care au copii sunt și cele care intră în concediu maternal, iar acest lucru denotă o profunda destabilizare la nivelul împărțirii responsabilităților într-o familie. De asemenea, concediul maternal și cel de creștere a copilului pot fi și o cauză pentru ca angajatorii să le exploateze pe femei, plătindu-le mai puțin și oferindu-le șanse minime pentru avansare:

 

Cu ocazia Zilei Europene a Egalității Salariale, prim-vicepreședintele Timmermans, comisarul Thyssen și comisarul Jourová au declarat:

„În medie, dacă un bărbat european încetează să mai lucreze astăzi, remunerația lui pentru acest an este egală cu cea a unei femei europene care continuă să lucreze până la 31 decembrie. Acest lucru nu este nici echitabil, nici sustenabil și sincer este inacceptabil. Angajatorii europeni trebuie să nu mai transmită mesajul că femeile merită două fișe de salariu mai puțin decât bărbații în fiecare an.

Egalitatea dintre bărbații și femeile din Uniunea Europeană este una dintre valorile noastre fundamentale. Însă pe piața forței de muncă, chiar și în anul 2016, aceasta nu este încă o realitate.”