„Programul pentru școli”, începând cu anul școlar 2017-2018
Publicat de Puiu Vulea, 10 noiembrie 2016, 12:30 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 10:56
Începând cu anul școlar 2017-2018, programul cu finanțare europeană, denumit generic „Programul pentru școli”, va reuni actualele programe de încurajare a consumului de fructe şi de distribuire a laptelui în şcoli.
După cum informează Ministerul Agriculturii, „Programul pentru școli” este un program cu precădere educativ, menit să-i familiarizeze pe copii cu un stil de viaţă sănătos şi să-i apropie de mediul rural ca sursă a produselor pe care le consumă, având ca obiective centrale sănătatea şi educaţia – deprinderea de obiceiuri alimentare sănătoase bazate pe consumul de fructe, legume, lapte şi produse lactate.
Beneficiind de finanţare europeană din Fondul European de Garantare Agricolă al Politicii Agricole Comune, „Programul pentru şcoli” încurajează, de asemenea, achiziţiile locale sau regionale, lanţul scurt de aprovizionare, având la dispoziţie fonduri europene în valoare de 6.866.848 euro pentru schema de fructe şi legume şi 10.399.594 euro pentru schema de lapte şi produse lactate. Până la 15% din aceste fonduri pot fi alocate pentru implementarea diferitelor măsuri educative de însoţire, precum vizite la ferme, la târguri şi expoziţii agricole, organizarea de concursuri tematice, ateliere de gătit şi de degustare etc.
Prin noul program se vor putea distribui şi alte fructe, nu doar mere, respectiv pere, struguri, prune, piersici sau nectarine, precum şi legume: morcovi, ardei graşi, castraveţi.
În privinţa laptelui şi produselor lactate distribuite regulat, recomandarea Ministerului Sănătăţii constă într-o porţie de 200 ml de lapte tratat termic, UHT sau pasteurizat sau produse lactate fermentate (iaurt, lapte acru, lapte covăsit, sana şi alte sortimente de lapte fermentate sau acrite) fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori, de fructe sau de cacao.
Conform legislaţiei europene, autorităţile responsabile din domeniul sănătăţii şi nutriţiei din statele membre se implică în elaborarea listei produselor care se vor furniza atât cu titlu de distribuţie regulată, cât şi cu ocazia măsurilor educative (sesiuni de degustări — la fermă sau în şcoală). Astfel, pentru distribuţia regulată, Ministerul Sănătăţii recomandă fructe şi legume autohtone de sezon în stare proaspătă care să fie distribuite cât mai aproape de recoltare, cu o perioadă de păstrare medie şi lungă, astfel încât la momentul distribuirii să corespundă calitativ consumului: mere, pere, struguri, prune, piersici sau nectarine, morcovi, ardei graşi, castraveţi.
Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi particulare cu program normal de 4 ore şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular.