Italia in bucatarie: sos pesto facut in casa!
Publicat de Cosmin Meca, 12 noiembrie 2016, 12:45 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Astăzi vă aducem aerul Italiei în bucătărie și vă propunem o rețetă de sos pesto. Sosul pesto se face din frunzele de busuioc și are o aromă intensă, inconfundabilă. Pesto este un sos vechi, tipic Mediteranei, ce există încă de pe vremea romanilor. Poetul Virgiliu îl descrie ca fiind un amestec de verdeţuri aromate pisate, ulei de măsline, usturoi şi sare, numit “moretum”. Mai târziu, în zona oraşului Bologna, i s-au adăugat seminţe de pin şi brânză Parmesan, devenind astfel varianta modernă de pesto. O altă variantă interesantă de pesto, este cea siciliană, în care seminţele de pin sunt înlocuite cu migdale.
Ingrediente:
2 căţei de usturoi
30 g seminţe de pin
30 g brânză Parmesan, proaspăt rasă
20 g fire proaspete de busuioc
5 linguri de ulei de măsline extra virgin
Preparare:
Se pune usturoiul într-un blender şi se adaugă seminţele de pin şi Parmesanul, după care se procesează până ce ingredientele sunt fin măcinate şi bine amestecate. Se adaugă busuiocul, inclusiv tulpinile moi. (Dacă busuiocul este cules de la o plantă matură, cu tulpini tari, se aruncă acestea înainte de a cântări firele.) Se procesează până ce busuiocul este tocat, iar mixtura începe să se aglomereze. Se adaugă uleiul de măsline şi se procesează până ce este incorporat. Sosul trebuie să aibă o textură fină, uşor grăunţoasă.
Sosul pesto poate fi folosit cu succes în retețe de paste, dar și alături de carne de pui. O idee rapidă este sa pregătiți piept de pui la cuptor, stropit cu ulei de măsline. După 10 minute, adăugați roșii cherry peste bucățile de piept de pui la cuptor și lăsați încă 5 minute să se coacă. La final, puneți sos pesto peste carnea de pui cu roșii cherry și serviți cu multă poftă!
sursa: reteteleluiradu.ro