Alimente vegetale pentru memorie
Publicat de Cosmin Meca, 13 noiembrie 2016, 14:50
Ce legatura poate avea mancarea cu functionarea creierului?
Ei bine, una foarte stransa. Desi am stiut dintotdeauna ca ceea ce mancam ne afecteaza corpul si felul in care aratam, cercetatorii invata acum tot mai multe si despre felul in care ceea ce mancam ne influenteaza creierul.
Dupa cum stiti, corpul nostru nu agreaza stresul. De altfel, cui ii place?
Cand suntem stresati – fie ca este un stres fizic, cand iti sare cineva brusc in fata si te sperie, sau mentala, cand ai de pregatit un proiect important la munca – corpul nostru elibereaza citokine inflamatorii.
Aceste mici substante chimice stimuleaza sistemul imunitar sa reactioneze contra stresului prin mecanismul inflamatiei, ca si cum stresul ar fi o infectie. Desi inflamatia ne protejeaza contra bolilor si repara corpul cand ne taiem, de exemplu, inflamatia cronica este o cu totul alta poveste. Este asociata cu boli autoimune cum ar fi scleroza multipla, anxietatea, tensiunea arteriala marita si asa mai departe.
Ce legatura au toate acestea cu mancarea?
Intestinele tin sub control reactiile imunitare si inflamatia. De asemenea, hormonii intestinali care ajung la creier sau sunt produsi in creier influenteaza abilitatea cognitiva, procese ca intelegerea si procesarea de noi informatii, concentrarea pe sarcina de indeplinit si identificarea senzatiei de satietate.
In plus, alimentele bune pentru creier, cum sunt antioxidantii, grasimile bune, vitaminele si mineralele furnizeaza energie si ne protejeaza de bolile ce pot afecta creierul. De aceea atunci cand avem grija sa ne hranim corpul cu alimente intregi si nutritive de care beneficiaza atat stomacul cat si creierul, de fapt facem un bine atat mintii cat si corpului mentinandu-le pe ambele in cea mai buna forma.
Cele mai bune alimente de origine vegetala pentru creier
- Fructele de avocado
Acesta este unul dintre cele mai sanatoase fructe! Desi fructele de avocado au o reputatie proasta datorita continutului ridicat de grasimi, este important de mentionat ca aceste uzine de nutrienti sunt pline de grasimi mono saturate sau “bune”, mentinand nivelul de zahar scazut in corp si pielea stralucitoare.
Avand atat vitamina K cat si folat, fructele de avocado previn formarea de cheaguri de sange in creier (protejand impotriva accidentului vascular) si imbunatatesc functia cognitiva, in special memoria si concentrarea.
Sunt bogate si in vitamina B si C, care nu sunt stocate in corp si trebuie completate zilnic. In plus, au continutul cel mai mare de proteine si cel mai scazut de zahar dintre toate fructele. Textura cremoasa a fructelor de avocado le face o buna alegere in smoothie-uri si un bun inlocuitor de grasime in aluaturi, precum si in multe alte retete simple si delicioase.
- Sfecla
Reduc inflamatia, sunt bogate in antioxidanti care protejeaza de cancer si curata sangele de toxine. Nitratii naturali din sfecla stimuleaza circulatia sangelui la creier, ceea ce mareste performanta mentala. In plus, in timpul antrenamentelor mai dure, sfecla poate mari nivelul de energie si performanta sportiva. Sucul de sfecla este bogat in nitrati naturali – nu au nicio legatura cu substantele de sinteza folosite in industria alimentara . Acestia ajuta organismul sa secrete oxid nitric care ajuta la dilatarea vaselor de sange si astfel imbunatateste circulatia.
Sfecla e buna coapta sau in salate in variate combinatii creative este un aliment bun pentru creier.
- Afinele
Pornind de la premiza ca lucrurile bune vin in cantitati mici, afinele sunt un fruct pe care-l poti consuma zilnic, pentru ca au multe beneficii pentru sanatate si un gust delicios in acelasi timp!
Pentru cei mai putin familiarizati cu afinele, este unul dintre alimentele cele mai bogate in antioxidanti cunoscute de om si contin in acelasi timp si vitamina C, vitamina K si fibre. Datorita nivelului ridicat de acid galic, afinele sunt bune in special pentru protejarea creierului de degenerare si stres. .
- Broccoli
Mama ta avea dreptate cand te obliga sa mananci broccoli. Este unul dintre alimentele cele mai bune pentru creier. Datorita nivelului ridicat de vitamina K si colina, mentine acuitatea memoriei.
Este bogata si in vitamina C — de fapt, o singura cana furnizeaza 150 % din necesarul zilnic. Nivelul ridicat de fibre creaza si o senzatie de satietate. Broccoli trebuie gatit usor, altfel devine apos si isi pierde din gust. Se poate consuma in salate, supe creme, sosuri.
- Telina
Avand in vedere ca are atat de putine calorii (doar 16 la o cana!), telina are o bogatie de beneficii. Nivelul ridicat de antioxidanti si polizaharide actioneaza ca un antiinflamator natural si pot atenua simptomele afectiunilor inflamatorii, cum sunt durerile articulare si sindromul intestinelor iritate. Telina este densa din punct de vedere nutritiv – o abundenta de vitamine, minerale si nutrienti cu foarte putine calorii – este o alegere excelenta pentru o gustare daca vrei sa pierzi in greutate. In afara de tulpini, poti consuma si frunzele si semintele; ambele sunt o sursa de beneficii si merg foarte bine in supe sau feluri de mancare trase la tigaie. Tijele de telina sunt foarte bune unse cu unt de arahide sau in sucuri hidratante.