Connect with us

Fapt divers

Buncărul atomic din America care adăpostește peste 23 de milioane de cărți și un milion de filme

Published

on

Biblioteca Congresului are peste 23 de milioane de cărți și mai mult de 1,1 milioane de filme și programe de televiziune, de la cele realizate în 1890 și până la programele TV din zilele noastre. Tot aici descoperim peste 3,5 milioane de înregistrări audio ale emisiunilor de radio de peste ocean sau ale posturilor din Europa dinainte de 90, precum și cea mai mare colecție de muzică din lume.

 Campusul Packard, locul unde se află astăzi o bună parte a istoriei lumii, a fost construit în 1969 pentru a putea adăposti, în numerar, cei peste 3 miliarde de dolari reprezentând rezerva băncii naționale a SUA, în cazul unui război nuclear cu Uniunea Sovietică. La fel ca cele mai multe buncăre nucleare construite în perioada Războiului Rece, Campusul Packard a fost construit din beton armat, a avut obloane din plumb căptușit și a fost înconjurat de garduri de sârmă ghimpată. Buncărul putea găzdui, de asemenea, până la 540 de persoane, timp de o lună.

După încheierea Războiului Rece, buncărul a fost scos din funcțiune și abandonat, fiind cumpărat ulterior de Fundația David și Lucile Packard. Aproape 240 de milioane de dolari au fost cheltuiți pentru transformarea buncărului într-o unitate de depozitare. Peste 22.000 de filme, cărți sau fișiere muzicale publicate în SUA, sosesc în fiecare zi la bibliotecă pentru a fi stocate. Campusul Packard include un cinematograf și un teatru cu 206 scaune, ambele deschise publicului, dupa cum scrie cunoastelumea.ro

bunca4buncar3bunca2