Cel mai lung lanț muntos din lume se află în… adâncul oceanului!
Publicat de Cosmin Meca, 6 decembrie 2016, 12:17
La geografie am învățat că lanțul muntos cel mai lung al lumii îl constituie munții Anzi Cordilieri, cu o lungime mai mare de 7500 de kilometri. Lucru care este doar parțial adevărat. Este real numai dacă ne referim la munții de pe uscat. Nu și la cei submarini, ascunși vederii în cea mai mare parte.
Dorsala Atlantică este o creastă submarină situată de-a lungul Oceanului Atlantic, care are o lungime incredibilă. Peste 16.000 de kilometri! Astfel, Dorsala Atlantică este cel mai lung și mai întins lanț montan de pe planetă. Străbate Atlanticul de la nord la sud. În fapt, Dorsala Atlantică aparține unei formațiuni geologice continue, cu o lungime de peste 40.000 de kilometri (în alte variante 65.000 km), ce se extinde în Oceanul Planetar.
În cea mai mare parte, acest lanț muntos este ascuns vederii, aflându-se sub apele sărate ale Atlanticului. Sunt doar câteva locuri în lume unde vârfurile cele mai înalte care aparțin acestui formidabil lanț muntos răsar de sub ape, sub forma unor insule. Surprinzător pentru mulți, una dintre aceste insule este chiar… Islanda.
Islanda, țară al cărei teritoriu este doar parțial locuibil, cu un relief vulcanic și peisaje spectaculoase, reprezintă cea mai vastă porțiune a Dorsalei Atlantice, dintre cele aflate deasupra nivelului mării. Ea a luat naștere în urma unor erupții vulcanice de acum 24.000.000 de ani și reprezintă una din puținele zone ale Dorsalei care poate fi cercetată în mod nemijlocit. De aceea Islanda constituie un veritabil „Rai al geologilor”.
Marea Dorsală Atlantică este extrem de importantă din punct de vedere geologic, întrucât constituie zona de hotar dintre placa tectonică nord-americană și placa tectonică eurasiatică. Ea reprezintă și cel mai lung lanț vulcanic al lumii.
Locul în care Dorsala Atlantică e cel mai ușor vizibilă este Parcul Național Thingvellir, situat în Islanda. Fenomenul de derivă continentală care se produce între America de Nord și plăcile tectonice eurasiatice poate fi observat în cel mai clar mod prin cercetarea fisurilor și adânciturilor neobișnuite care traversează acea regiune. Cea mai mare dintre formațiuni, pe nume Almannagjá, are aspectul unui veritabil canion. De-a lungul ultimilor 10.000 de ani, Valea Riftului Thingvellir s-a lărgit cu 70 de metri și s-a scufundat cu 40 de metri.
La început, pe Terra exista un singur continent, pe care savanții l-au numit Pangeea. Cu 180.000.000 de ani în urmă, Pangeea a început să se fragmenteze. Procesul (derivei continentale) continuă și azi. Alături de Islanda, din Dorsala Atlantică fac parte, în emisfera nordică, insulele Azore și Bermudele. Părți componente ale Dorsalei Atlantice sunt, în emisfera sudică, insulele Tristan da Cunha și Ascension. Dorsala Atlanticului se află la o adâncime medie de 2500 de metri sub suprafața apei oceanului.
sursa:cunoastelumea.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.