Connect with us

Fapt divers

Faceți cunoștință cu Ili Pika, unul dintre cele mai rare și adorabile animale de pe Pământ

Published

on

După mai bine de 20 de ani de la ultima apariție, adorabilul mamifer Ili Pika (Ochotona iliensis) a fost din nou reperat în munții din nord-vestul Chinei, la mijlocul anului trecut. Din 1983 și până acum oamenii de știință au avut ocazia de a observa de doar 29 de ori exemplare din această specie, asta datorită numărului redus și a regiunii greu accesibile în care acestea se găsesc.

 Populația lor este estimată a fi scăzut la mai puțin de 1.000 de exemplare, iar aceste fotografii sunt primele care a fost făcute în 20 de ani de căutări. Mamiferele sunt o rudă mai îndepărtată a iepurilor, trăiesc în zonele izolate din munții Tianshian, Nord-Vestul Chinei, au în medie 8 inci (20 cm) lungime, urechi mari și mai multe pete de culoare maro pe blana gri. Ili PIKA trăiește la altitudini mari, între 2,800 la 4,100 metri și se hrănește cu puținele ierburi care cresc sub stânci.

Li Weidong, ecologistul care le-a descoperit în 1983, a declarat pentru CNN faptul că se simte responsabil de declinul speciei, deși admite că principala cauză este încălzirea globală, fenomen ce afectează multe viețuitoare terestre: „Am descoperit specia însă acum sunt și martor la dispariția ei. În cazul în care va dispărea definitiv, mă voi simți vinovat”. Bărbatul susține că nu se depun eforturi susținute pentru a ajuta specia. Li a declarat că speră să schimbe acest lucru, iar redescoperirea animalului ar putea duce într-un final la conservarea zonei în care acesta trăiește, relateaza cunoastelumea.ro

pica3pika2

pika