Connect with us

Fapt divers

În Suedia se află un hotel de gheață menit să reziste tot timpul anului

Published

on

În Suedia, la Jukkasjärvi, se află un impresionant hotel construit din gheață și din zăpadă. Numit Ice Hotel 365, acesta este ferit de topire prin utilizarea unei tehnologii speciale de răcire, pentru care este folosită energia solară. Spre deosebire de celelalte hoteluri de gheață și zăpadă existente în lume, IceHotel 365 nu se topește primăvara. Și nici măcar vara! Poate fi locuit pe toată durata anului, de aici probabil și numărul 365 din componența numelui său.

9

Aspectuosul și ineditul hotel nu cuprinde doar dotările standard ale unei unități hoteliere oarecare. În interiorul său se află o saună, un salon de cocktail și chiar o… biserică. Temperatura din interior se situează în jurul valorii de – 5 grade Celsius tot timpul anului. Paturile din camerele destinate turiștilor sunt acoperite cu blănuri de ren iar turiștii primesc saci de dormit, pentru a avea tot confortul termic necesar, la cazarea în camerele de gheață străvezie. Unele camere conțin statui sculptate în gheață, cu o mare măiestrie artistică.

2

Până acum, la Jukkasjärvi era construit în fiecare an, începând cu anul 1989, un frumos hotel de gheață, la o distanță de 200 km pe direcția nord de Cercul polar arctic. În primăvară, clădirile de gheață se preschimbau în apă, sub razele calde ale astrului zilei. Atunci, în anul 1989, a fost clădit la Jukkasjärvi cel dintâi hotel de gheață de pe mapamond.  Acum, după cei 27 de ani în care hotelurile de gheață au fost construite și reconstruite după ce s-au topit la venirea primăverii, suedezii au clădit ceva mai durabil. Un hotel care poate oferi găzduire în odăile sale de gheață pe durata întregului an.

1

Grație sistemului de răcire menținut în funcțiune de către panourile solare, razele calde ale astrului zilei vor contribui, de acum, la menținerea integrității hotelului și nu la topirea zidurilor sale de gheață, așa cum s-a întâmplat până anul trecut cu toate hotelurile făurite din blocuri de gheață în îndepărtatul Jukkasjärvi, ne spune cunoastelumea.ro

8

3

7

6

4