Grigore Leșe vine la „Întâlnirile SpectActor”
Publicat de Cosmin Meca, 11 ianuarie 2017, 09:55
Primul invitat al „Întâlnirilor SpectActor” în 2017 va fi Grigore Leșe, unul dintre cei mai rafinaţi promotori ai folclorului tradițional românesc, pe care îl gândește și îl interpretează în marea tradiție a autenticilor cântăreţi români, păstrători ai comorilor tezaurului spiritualității naționale.
Grigore Leșe, el însuși un om-tezaur al României, a acceptat să cânte și să vorbească în cadrul unei conferințe atipice la “Întâlnirile SpectActor”, duminică 15 ianuarie 2017, de Ziua Culturii Române. Evenimentul va avea loc la ora 19, în sala „Amza Pellea” a Teatrului Național ”Marin Sorescu”Craiova. Gazda evenimentului va fi scriitorul Nicolae Coande.
Grigore Leșe este primul muzician român care a adus în scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, demonstrând existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient. Muzica sa se regăseşte pe coloana sonoră a mai multe filme de artă şi documentare din ţară şi străinătate, cum ar fi The Pharaoh, Gunpowder, Treason and Plot (producţie BBC) sau documentarul Wild Carpathia (producție Travel Channel).
Începând cu anul 2006 realizează emisiuni la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română (”La porţile cerului”, ”Drumul lui Leşe”, ”Lumea şi muzica tradiţională”), pentru care primește numeroase premii și nominalizări naționale și internaționale, precum Marele Premiu al APTR în 2007, Premiul pentru jurnalism cultural decernat de Radio România în 2009, nominalizare la Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai, 2009.
În 2013, a publicat la Editura ”Humanitas” volumul ”Acum ştiu cine sunt: Însemnări şi aduceri aminte” .
” Am scris cartea să mă arăt prin cuvânt, să spun că pe lume sunt oameni hâzi şi oameni mândri, că viaţa mea continuă să fie o poveste şi nu vreau să îmbătrânesc degeaba, că nu putem trăi în prezent invocând tot timpul trecutul, că trebuie să ai rădăcini. Am vrut să spun că viaţa îţi roade inima, că muzica nemăsurată ţine lumea, că dragostele nu-s furate şi trăiesc până la moarte, că lumea e legată cu lanţuri şi lăcăţi, că lumea asta e cu dovezi, în tine să nu te-ncrezi. Înainte de a mă cunoaşte a trebuit să mă risipesc. M-am risipit în muncă să nuştiu cine sunt. Acum ştiu cine sunt. Şi am vrut să spun că un muzician poate scrie bine” – Grigore Leșe.