Angajatorii din Romania se confrunta cu cel mai acut deficit de talente din istorie.
Publicat de Cosmin Meca, 13 ianuarie 2017, 13:09
Peste 70% dintre angajatorii chestionati pentru editia 2016/2017 a studiului privind Deficitul de Talente, realizat de ManpowerGroup, au declarat ca, in prezent, se confrunta cu cel mai acut deficit de talente raportat vreodata in tara noastra.
La nivel global, 40% dintre angajatori au declarat ca intampina dificultati, cea mai ridicata pondere din 2007 pana in prezent. Tarile cu cele mai mari dificultati sunt Japonia (86%) si Taiwan (73%), urmate de Romania (72%).
In topul angajatorilor care intampina dificultati se regasesc alte patru tari din regiune: Turcia (66%, locul 5 din 43), Bulgaria (62%, locul 6 din 43) Grecia (59%, locul 8 din 43) si Ungaria (57%, locul 9 din 43), dar per ansamblul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa ponderea angajatorilor care intampina dificultati este de 36%, in crestere cu 4 puncte procentuale fata de 2015, insa sub media globala.
La fel ca in ultimele trei editii ale studiului (2012 -2015), posturile cel mai dificil de ocupat sunt cele de meseriasi calificati, urmate de muncitori, ingineri si operatori productie/operatori CNC. In topul posturilor dificil de ocupat se regasesc si soferii (locul 5), personalul pentru hoteluri si restaurante (locul 6) si personalul de vanzari (deopotriva reprezentanti, locul 8 si manageri, locul 10), dar si personalul contabil-financiar (locul 9). Personalul IT, atat programatori si dezvoltatori, cat si administratori si manageri, este pe locul 7 in topul dificultatilor, in scadere fata de locul 5 ocupat in editia anterioara a studiului.
Angajatorii considera ca principalul motiv pentru care ocuparea acestor posturi vacante prezinta dificultati este lipsa candidatilor disponibili, altfel spus numarul redus de candidati, identificat drept cauza a deficitului de 35% dintre angajatori. 21% spun ca este vorba de lipsa competentelor specifice rolului (hard skills), iar 18% mentioneaza lipsa de experienta practica. In editia anterioara (2015), principala cauza identificata de angajatori era lipsa competentelor specifice rolului (hard skills), mentionate de 48% dintre angajatori, deficitul numeric de candidati fiind pe locul 2, mentionat de 37%.
Pentru a contracara deficitul de talente, 52% dintre angajatori ofera beneficii si avantaje suplimentare candidatilor, 48% acorda pachete salariale mai mari, iar peste jumatate investesc in formarea si dezvoltarea personalului existent.