Orșovenii riscă să rămână cu gunoiul neridicat
Publicat de Puiu Vulea, 18 ianuarie 2017, 19:53 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 10:56
Locuitorii municipiului Orșova din județul Mehedinți riscă să rămână cu gunoiul neridicat după ce operatorul de salubritate, SC Floricola Sa, a anunțat, printr-un comunicat de presă, că va întrerupe colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere până stabilirea și aprobarea unor noi tarife de către autoritățile locale.
Conform prevederilor Legii 384/2013, de la 1 ianuarie 2017, operatorii de salubritate care depozitează deșeuri la gropile de gunoi trebuie să plătească o taxă de 80 de lei pentru fiecare tonă depusă, urmând ca această taxă să crească la 120 lei/tonă din 2018, legislația urmărind principiul „poluatorul plătește”. Pe fondul acestei noutăți, operatorii de salubritate cer majorarea prețurilor pentru colectarea deșeurilor, primii și în mod direct fiind afectați cetățenii.
Referindu-se la situația creată, primarul municipiului Orșova, Marius Stoica, a declarat :
Marius Stoica a mai declarat că, în conformitate cu prevederile contractelor încheiate de operatorul de salubritate cu cetățenii și autoritățile locale, acesta are obligația colectării, în continuare, a deșeurilor. De asemenea, primarul municipiului Orșova a avansat ideea înființării unui serviciu de salubritate în cadrul autorității locale, dacă nu se va găsi o soluție comună, iar actualul operator va renunța la contract.
Ministrul Mediului și viceprim-ministru, Daniel Constantin, a declarat că taxa de 80 de lei pe tonă pentru deșeurile depozitate la gropile de gunoi, nu ar trebui să afecteze cetățenii, ea reprezentând, în fapt, o penalitate aplicată autorităților din România care nu respectă țintele de reciclare: „Din păcate, pe zona de reciclare, România are un procent de doar 4, 5%, iar ținta pe care trebuie să o atingă în 2020 este de 50%. Sigur că preocuparea noastră este ca cetățeanul să nu fie cel care suferă. Să nu avem în perioada următoare măriri de taxe din punct de vedere al managementului de deșeuri la cetățeni sau pe administrațiile publice locale”. Daniel Constantin a mai adăugat că „intenționăm ca în perioada următoare să venim cu o ordonanță de urgență, care să-și atingă efectul penalizator. Această taxă să se aplice la diferența între ceea ce are fiecare operator economic în obiectiv și ceea ce a realizat.”