Klaus Iohannis vrea REFERENDUM pe tema gratierii
Publicat de Cosmin Meca, 23 ianuarie 2017, 18:40
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat organizarea unui referendum pe tema modificarii legilor justitiei, afirmand ca exista un larg interes pentru modificarea codurilor penale si gratierii, iar poporul trebuie sa se pronunte asupra acestor teme.
„In aceste zile au avut loc proteste, oamenii au iesit indignati sa protesteze in strada impotriva acestei incercari de a modifica prin ordonanta de urgenta legislatia penala. Am auzit fel si fel de aberatii, imediat dupa ce au iesit oamenii in strada. Activisti agitati si agitatori au fugit la televiziunile obediente sa explice poporului ca este o lovitura de stat. Cetatenii sa dea lovitura de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar ca nu dau lovitura de stat, ci lovitura de gratie statului de drept„, a declarat Iohannis.
Presedintele a anuntat ca, in consecinta, va initia procedurile pentru un referendum pe tema celor doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea Codului penal.
Peste 20.000 de oameni au protestat, duminica seara, in Capitala fata de proiectele de ordonanta ale Guvernului privind gratierea si modificarea codurilor penale.
La manifestatia din Piata Universitatii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, si presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.
”O gasca de oameni politici cu probleme penale vrea sa schimbe legislatia din Romania, vrea sa slabeasca statul de drept. Ori asa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil sa se schimbe legislatia si zeci, sute de politicieni certati cu legea sa se gaseasca cu dosarele curate si sa continue faradelegile. Romanii, pe buna dreptate, sunt indignati”, a spus Iohannis.
Alte cateva zeci de mii de persoane au protestat in mai multe orase.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut, duminica seara, ca presedintele Klaus Iohannis s-a situat in afara legii, ca este un inceput de lovitura de stat si a dat asigurari ca nu-i va mai permite sefului statului sa rastoarne ordinea constitutionala, sa uzurpe calitati oficiale intrand abuziv in sedintele de guvern sau sa incite la dezordine sociala si violenta.
Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis:
– Ne-am adunat aici pentru a comemora mica unire a romanilor. Acum 158 de ani. Ce moment de glorie pentru Romania. Romania care atunci incepuse sa se manifeste. A fost dupa un razboi care a redefinit ceea ce astazi denumim sferele de influenta. Rusia fusese trimisa mai inspre est si marile puteri au avut rezolvat probleme regionale complicate. Evident ca unii au fost pentru ca romanii sa-si exprime vointa, iar aceatsa a fost unirea principatelor. Altii s-au opus. Ce moment frumos, ca atunci romanii si-au impus vointa. Ce clasa politica am avut noi atunci.
– Atunci, in 1859, politicienii s-au preocupat de natiune, de unirea Principatelor. Ai nostri se ocupa de gratiere. De gratierea propriilor dosare. A fost ales atunci Alexandru Ioan Cuza, domnitor in Moldova si in Tara Romaneasca. Si s-a apucat de treaba. Unirea Principatelor a inceput prin alegerea aceluiasi domnitor in ambele principate, dar ea s-a infaptuit prin ce s-a construit, prin actele normative care au inceput sa puna cap la cap ce se intampla in Moldova cu Tara Romaneasca.
– 1864, a fost primul act care incrima coruptia si conflictul de interese. Ce genaratii de politiceni am avut atunci, dupa Mica Unire, si ce politicieni avem astazi. O coalitie aleasa sa conduca Romania spre dezvoltare, se ocupa de modificarea Codului penal. Se ocupa in mod paradoxal de ameliorarea codului in micsorarea sanctiunilor pentru abuz in serviciu. Ce clasa politica am avut si unde am ajuns!
– In aceste zile, mai ales ieri, am avut proteste. Am auzit fel si fel de aberatii. Activisti agitati si agitatori au fugit la televiziune obediente sa explice poporului ca este o noua mineriada, auzi aberatie. Ca este o lovitura de stat. Cetatenii dau lovitura de stat? Nu, politicienii. De ce au iesit oamenii? Simplu, de tot. PSD-ul si cu satelitul lui ALDE au promis bunastare romanilor. Au promis salarii mai mari. Si oamenii, de buna credinta, i-au votat!
– Oamenii au iesit sa-si spuna indignarea, iar Guvernul ar face bine sa ia de seama. Romanii sunt un neam mandru. Romanii au dreptul la o clasa politica pe masura.
– Este evident ca exista un interes pentru aceasta tema, a schimbarii codurilor penale si a gratierii. Si daca asa este, atunci voi supune aceasta tema dezbaterii publice si votului popular. Voi incepe demersurile pentru un referendum. Referendum prin care romanii vor putea sa se exprime, vor putea sa spuna daca sunt de acord sau nu. Fiindca atunci cand au votat, aceste teme nu s-au gasit in programul de guvernare al PSD-ului. Si atunci, daca guvernantii au facut o tema din asta, vor trebui sa suporte votul popular pe aceasta tema.
Aparent, vorbim de chestiuni legate de justitie. Aparent, vorbim despre o ordonanta de urgenta pe teme foarte concrete. In realitate, dragi romani, vorbim despre ce fel de natiune vrem sa fim. Vrem sa fim o natiune puternica, un stat de drept, sau vrem sa fim o natiune asa si asa .. cu un stat de drept care poate fi inmuiat si discutat. Vrem sa fim o natiune care seamana cu generatia care a facut Mica Unire sau vrem sa fim o natiune care nu indrazneste sa ridice vocea.
– Romanii sunt mandri si liberi si imi doresc o natiune condusa de politicieni integri. Imi doresc o natiune condusda de politicieni competenti. Orice altceva este prea putin. Iar pentru a atinge acest obiectiv, pentru mine niciun pret nu este prea mare. La multi ani!
Sursa: stirileprotv.ro