Prima decizie majora luata de Donald Trump
Publicat de Cosmin Meca, 24 ianuarie 2017, 08:30
Presedintele american Donald Trump a semnat luni actul de retragere a Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), relateaza agentiile France Presse si Reuters.
TPP, pe care SUA il semnasera, dar inca nu il ratificasera, a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administratiei Obama catre regiunea Asia-Pacific in fata unei Chine care se dezvolta rapid.
Tratatul, vazut ca o contrapondere la influenta tot mai mare a Chinei, a fost semnat in 2015 de 12 tari din Asia-Pacific reprezentand 40% din economia mondiala, insa nu a intrat inca in vigoare.
„Vorbim despre acest lucru de mult timp”, le-a spus el jurnalistilor prezenti la ceremonia de semnatura, considerand ca decizia „este o alegere buna pentru lucratorul american”.
In timpul campaniei, Donald Trump a denuntat ferm acest acord, spunand ca este unul ‘teribil’, si a promis sa retraga SUA cat mai repede din TPP.
De partea cealalta, administratia Obama l-a prezentat ca cel mai important dintre tratatele de liber-schimb, deoarece acest acord inseamna mai mult decat simpla ridicare a barierelor vamale.
Intelegerea prevede de asemenea ridicarea barierelor non-tarifare, cum ar fi deschiderea apelurilor de oferte nationale din tarile membre catre companiile straine fara avantaje induse pentru propriile lor companii publice sau respectarea dreptului la munca in conformitate cu normele Organizatiei Internationale a Muncii (OIM).
Numeroase ONG-uri denunta totusi efectele perverse ale unui acord considerat opac in legatura cu drepturilor lucratorilor, mediul, pierderea suveranitatii sau accesul la medicamente.
Premierul japonez Shinzo Abe, mare aparator al acordului, a recunoscut la sfarsitul lui 2016 ca un TPP fara SUA „nu ar avea sens”.
Tratatul a fost semnat de 12 tari: Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, SUA si Vietnam, relateaza stirileprotv.ro