Special de Valentine’s Day: Lava Cake sau Prajitura Vulcan de Ciocolata fierbinte
Publicat de Cosmin Meca, 14 februarie 2017, 13:55 / actualizat: 30 ianuarie 2021, 11:37
Sfantul Valentin reprezinta la nivel mondial sarbatoarea iubirii si a indragostitilor. Dar iubirea poate capata diverse forme, uneori si cea a unei prajituri savuroase. Lava cake, sau vulcanul de ciocolata, este un desert care a capatat din ce in ce mai multa popularitate in ultima perioada. Fie ca este vorba despre ciocolata neagra, cu lapte sau alba, vulcanul de ciocolata fierbinte care se revarsa din aluatul de prajitura se imbina perfect cu o cupa de inghetata si fructe alaturi.
Ingrediente
180 de grame de ciocolata neagra
250 de grame de unt
4 oua
1/2 ceasca de zahar pudra
1/4 ceasca de faina
Mod de preparare
Rupe ciocolata bucati si, impreuna cu untul, topeste-o la bain marie, adica intr-un bol pe care-l pui deasupra unei oale cu apa fierbinte.
Unge cu unt opt forme de briose si apoi presara-le cu putina faina.
Separat, bate ouale si zaharul cu ajutorul unui mixer, pentru aproximativ opt-zece minute, pana cand obtii o crema groasa si cremoasa. Adauga ciocolata topita si apoi faina, treptat. Pune compozitia in forme si da-o la frigider pentru o ora.
Incalzeste cuptorul la 200-180 de grade Celsius si pune prajiturile lava cake la copt. Coace-le timp de15 minute, scoate-le si lasa-le sa se raceasca un minut-doua, iar apoi rastoarna-le pe o farfurie, decoreaza-le cu zahar pudra, cacao sau frisca si serveste-le calde.
Cum a aparut Lava Cake? Iata istoria prajiturii „Vulcan de ciocolata fierbinte”
Un bucatar chef american revendica drepturile de inventie a acestui desert magnific. Acesta declara ca a inventat lava cake in anul 1987, la New York. Imediat vine un alt bucatar chef, de aceasta data francez, care in replica, spune ca „vulcanul de ciocolata” a aparut in Franta cu mult timp inainte. Potrivit bucatarului american, acesta a descoperit prajitura dintr-o greseala, cand a scos-o din cuptor inainte de vreme, iar mijlocul acesteia nu era copt inca. Uimit, a descoperit ca prajitura avea oricum un gust excelent, iar mijlocul necopt era de fapt o ciocolata fierbinte care se revarsa atunci cand taia prajitura. Oricum ar fi, creditele pentru inventia prajiturii „vulcan de ciocolata fierbinte” i-au fost acordate bucatarului america, iar Lava cake a devenit intre timp unul dintre deserturile preferate din meniurile restaurantelor de top din toata lumea.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.