Connect with us

Evenimente

Vernisaj la muzeu

La Muzeul de Istorie al Judeţului Vâlcea va avea loc marți, 21 februarie, vernisajul expoziţiei sub genericul „Cinci ani de cercetări sistematice la Tărtăria-Gura Luncii”.

Published

on

Consiliul Judeţean Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Muzeul Naţional „Brukenthal” din Sibiu,   Consiliul Judeţean Vâlcea şi Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” din Râmnicu Vâlcea organizează marți,  21 februarie 2017, cu începere de la ora 15.00, la Muzeul de Istorie al Judeţului Vâlcea,  vernisajul expoziţiei  sub genericul „Cinci ani de cercetări sistematice la Tărtăria-Gura Luncii”, o expoziţie temporară dedicată importantului sit arheologic Tărtăria. Expoziţia cuprinde peste 150 de artefacte neolitice și ilustrează aspecte din viaţa de zi cu zi dar, mai ales, viaţa spirituală a comunităţilor ce au locuit acum 6.000 mii de ani în situl respectiv.

Situl de la Tărtăria este asociat cu celebrele şi controversatele tăbliţe descoperite de Nicolae Vlassa în 1961, considerate de mulți cea mai veche formă de scriere de pe teritoriul României. Specialiștii  consideră însă respectivele pictograme drept „semne şi simboluri magice” deoarece nu există suficiente argumente pentru a fi considerate un alfabet.

Deși situl de la Tărtăria este unul din cele mai importante situri arheologice, neolitice, din România, până în prezent  cercetările au fost destul de sumare.