Azi despre ieri – 12 aprilie 2017
Publicat de Cosmin Meca, 12 aprilie 2017, 02:03 / actualizat: 31 ianuarie 2021, 19:01
Miercuri, 12 aprilie
Zile trecute – 101
Zile rămase – 264
Soarele răsare – 06.37
Soarele apune – 19.57
Calendar ortodox – Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion
Calendar catolic – Ss. Sava Gotul, m.; Iulia I, pp, m.
Ziua Mondială a Aviaţiei şi Cosmonauticii marchează primul zbor al omului în Cosmos, la 12 aprilie 1961, hotărâre adoptată de Federația Internațională de Aviație.În 2011, când s-au aniversat 50 de ani de la zborul cosmonautului sovietic Yuri Gagarin, primul om care a privit planeta Pământ din spațiu, Adunarea Generală a ONU a declarat 12 aprilie – Ziua internațională a zborului omului în spațiu, prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie. Adunarea Generală și-a exprimat convingerea privind existența interesului comun al omenirii în promovarea și extinderea explorării și utilizării spațiului cosmic, ca bun al întregii omeniri, în scopuri pașnice, iar beneficiile dobândite să se răsfrângă asupra tuturor statelor.
-238 – Gordian al II-lea pierde în Bătălia de la Cartagina împotriva forțelor loiale lui Maximin Tracul și este ucis. La auzul veștii, tatăl său, Gordian I, se sinucide.
-1457 – Bătălia de lângă satul Dolheşti, unde Ştefan cel Mare a înfrânt şi alungat din scaunul ţării pe Petru Aron.
-1633 – Inchiziţia a început interogatoriul lui Galileo Galilei.
-1814 – Contele de Artois, viitorul rege Carol al X-lea al Franței, sosește din exil la Paris, după căderea lui Napoleon. Conform publicației „Le Moniteur”, contele spune: „În sfârșit revăd Franța! Nu s-a schimbat nimic, doar că se află în ea un francez mai mult.” Era o parafrază după Napoleon când a pierdut tronul: „Curând nu va mai fi în Franța decât un francez mai puțin”.
-1861 – A început războiul de secesiune din SUA, încheiat la 9 aprilie 1865.
-1877 – A început războiul ruso-turc. România a permis trecerea trupelor ruseşti pe teritoriul său. Turcii au bombardat localităţile româneşti de la Dunăre.
-1943 – Întâlnirea dintre conducătorul statului român, mareşalul Ion Antonescu, şi Hitler, la castelul Klessheim. Hitler a cerut lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste.
-1944 – În cadrul tratativelor de la Stockholm, dintre F. Nanu, ambasadorul României, și Alexandra Kollontay, ambasadoarea URSS, sovieticii au propus încheierea unui armistițiu, cu următoarele condiții: întoarcerea armelor contra Germaniei, restabilirea frontierei din 1940 de după ocuparea Basarabiei și a Bucovinei de nord, dintre România și URSS, plata unor reparații și despăgubiri de război.
-1955 – Doctorul Jonas Salk anunţă folosirea cu succes a vaccinului împotriva poliomielitei.
-1961 – Zborul primului cosmonaut din lume, Iuri Gagarin, la bordul navei „Vostok I”. Zborul a durat 108 de minute.
-1970 – S-au deschis pentru circulaţie primele două benzi ale autostrăzii Bucureşti-Piteşti.
-1981 – A avut loc primul zbor al navetei „Columbia” care s-a pulverizat din cauze necunoscute şi a ars aproape în întregime, pe data de 1 februarie 2003.
-1997 – A fost parafat Acordul privind aderarea României la Acordul Central European de Comert Liber (CEFTA).
-2000 – În cursul unei ceremonii impresionante, Papa Ioan Paul al II-lea a făcut o „mea culpa” istorică pentru toate greşelile Bisericii Catolice.
-2000 – Poliția columbiană a arestat 49 de membri ai unei rețele internaționale de heroină; a fost arestat și un văr al celebrului traficant de droguri Pablo Escobar.
-2000 – Cel puțin 15 persoane au fost ucise și alte circa 20 rănite în cursul unui atac cu grenade și arme automate care a avut loc într-o moschee șiită din Malhowali, localitate din Nord-Estul Pakistanului.
Foto: Dan Păsărin
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.