Presedintele Iohannis, la Roma, unde are loc summit-ul ce va decide viitorul Europei
Publicat de Cosmin Meca, 25 martie 2017, 09:00
Fara premierul britanic, liderii europeni se intalnesc la Roma cu ocazia implinirii a 6 decenii de la semnarea Tratatului care a pus piatra de temelie pentru Uniunea Europeana .
Dincolo de momentul de sarbatoare, cei 27 de sefi de state sau de guverne urmeaza, sa adopte o declaratie pentru a trasa viitorul unei Europe in criza supuse unor presiuni interne, dar si externe.
Dupa atacul de la Londra, numarul membrilor din fortele de securitate de la Roma a fost suplimentat cu 2.000, si s-a ajuns astfel la 5.000, dupa cum anunta presa italiana. In prezent, In Italia este nivel doi de alerta terorista – cel mai mare cu exceptia cazului in care un atac este in curs. Dincolo de amenintarea terorista, mai multe mitinguri si proteste ar urma sa aiba loc sambata in capitala italiana.
Acum 60 de ani, cele sase state fondatoare al Uniunii Europene – Belgia, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda si Germania Occidentala – au pus bazele blocului comunitar prin Tratatul de la Roma, semnat la Palazzo dei Conservatori, unul dintre palatele renascentiste din capitala Italiei.
Frederica Mogherini, reprezentantul UE pentru Politica Externa: „Sa ne reamintim cum arata Europa acum 60 de ani. As vrea sa va repet ce imi spunea bunica mea. Obisnuia sa-mi vorbeasca despre o Europa divizata din cauza razboiului, despre faptul ca oamenii nici macar nu se gandeau ca ar putea sa inceteze sa mai lupte unii cu altii. Si am vazut aceeasi neincredere in ochii partenerilor nostri din lume, dar care vad Europa ca pe unul dintre cele mai grandioase proiecte de pace.”
Proiect pus insa la grea incercare dupa BREXIT, ascensiunea populismului, sau discutiile despre Europa cu mai multe viteze, scenariu ce inspaimanta mai ales tarile din Estul Europei, care considera ca ar putea fi lasate pe „marginea drumului”.
Polonia si-a exprimat nemultumirea fata de versiunile initiale ale proiectul de declaratie finala si a amenintat chiar ca nu va semna documentul. Cea mai recenta varianta prevede totusi unitatea de actiune a europenilor, in aceeasi directie, chiar daca uneori in ritmuri si intensitati diferite. Un compromis pe care Polonia il considera acum acceptabil.
Beata Syzdlo, premierul Poloniei : „Ca reprezentanta a Poloniei si in calitate de premier polonez, afirm cu toata responsabilitatea ca voi semna acest documennt. Textul afirma prioritatile pe care le-a sustinut si Polonia.”
Presedintele, Klaus Iohannis si alti sefi de state si de guverne din Europa au fost primiti vineri seara in ajunul summit-ului de la Roma, la Vatican de papa Francisc. Iar suveranul pontif le-a spus, ca Uniunea Europeana se confrunta cu un adevarat „vid de valori” si risca sa se destrame, din cauza populismului
sursa:stirileprotv.ro