Cum a ajuns un accident tragic să fie PRIMUL caz de sinucidere din BALENA ALBASTRĂ
Publicat de Cosmin Meca, 6 aprilie 2017, 10:32
Tânăra de 15 ani din Sibiu care a murit după ce s-a aruncat de pe un bloc cu 9 etaje ar fi intrat într-un joc similar cu Balena Albastră, având un „mentor” care îi dădea diverse însărcinări şi îi spunea ce să facă, cei doi discutând în limba română, au explicat procurorii pentru gandul.info.
În mijlocul unei întregi controverse privind existenţa unui joc denumit „Balena Albastră”, care provine din Rusia şi se propagă pe forumurile şi reţelele de socializare online, dar mai ales al legăturii dintre acest joc şi sinuciderea mai multor tineri din spaţiul ex-sovietic, dar şi european, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au aruncat miercuri bomba: moartea unei tinere eleve care a căzut pe 15 martie de pe un bloc cu 9 etaje, din Sibiu, ar fi de fapt o sinucidere, iar tânăra era implicată în jocul „Balena Albastră”.
Totul se întâmplă în contextul în care ministrul de Interne Carmen Dan declara, marţi, că niciunul dintre cele 54 de cazuri de adolescenţi cu probleme similare celor din jocul rusesc şi care au fost verificate de poliţişti nu s-a dovedit a avea vreo legătură cu jocul „Balena Albastră”. Declaraţia a fost făcută însă la capătul unei acţiuni festive de la o şcoală din Bucureşti, alături de primarul general Gabriela Firea, unde oficialii PSD le-au vorbit elevilor tocmai despre pericolul jocurilor cu necunoscuţii pe internet, fără însă să pomenească numele jocului rusesc.
Eleva din Sibiu, al cărei nume este deja public (Denisa Voilean), procurorii publicându-i miercuri şi pseudonimul folosit pe reţeaua Instagram, care conduce şi la profilul de Facebook, a murit pe 15 martie, căzând de pe terasa unui bloc de 9 etaje de pe bulevardul Vasile Milea din Sibiu, cunoscut ca blocul „Turn”.
Ea se afla acolo cu mai mulţi prieteni, iar informaţiile iniţiale arată că ea a căzut în timp ce încerca să îşi facă un „selfie”, balustrada de care se sprijinea rupându-se. Informaţia lansată astăzi de procurorii sibieni, că de fapt tânăra s-a sinucis şi că juca „Balena Albastră”, a ridicat iniţial semne de întrebare, din cauza unei formulări folosite în comunicatul de presă al procurorilor: „s-a mai reţinut că minora VDŞ a descărcat, pe telefonul său mobil, jocul intitulat Balena albastră”.
Nu există un joc propriu-zis „Balena Albastră”, care poate fi descărcat pe telefoanele mobile, accesul în acest joc făcându-se doar prin contact direct cu anumite persoane, în mediul online (iniţial jocul s-a dezvoltat în grupuri secrete de pe reţeaua de socializare rusească Vkontakte), care apoi stabilesc sarcini pe care jucătorul trebuie să le execute pe parcursul a 50 de zile, „nivelul final” şi câştigător fiind sinuciderea jucătorului.
De altfel, nici aceste detalii despre joc nu sunt foarte clare, ele reieşind din relatările presei ruseşti (unele exagerate şi tabloidizate), care au fost aprofundate apoi de presa occidentală şi care au arătat că nu s-a stabilit vreo legătură directă între sinuciderile de adolescenţi din Rusia şi acest joc, numitorul comun între victime fiind faptul că într-adevăr erau predispuse la sinucidere şi că frecventau grupuri online comune, de unde şi speculaţia că făceau parte din aşa-zise „secte de sinucigaşi”. Pentru un adolescent român, accesul la un astfel de grup secret din Rusia este îngrădit în primul rând de obstacolul lingvistic.
Ion Veştemean, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a pus însă cazul într-o nouă lumină. El a explicat pentru Gândul că tânăra care a murit la Sibiu „avea un pseudonim sub care juca acest joc” şi, cel mai important, „avea un mentor care îi zicea ce să facă, anumiţi paşi care să îi parcurgă, ea a parcurs anumiţi paşi”.
„Avea mai multe postări pe Facebook, pe Instagram care indică că ea a parcurs anumiţi paşi în acest joc. Plus foarte multe imagini sugestive cu privire la acest joc. S-a stabilit, din primele indicii, că ea era o jucătoare a acestui joc. Avea un mentor care îi zicea ce să facă, anumiţi paşi care să îi parcurgă, a parcurs anumiţi paşi. Acest joc cam asta era. Discuţiile erau în română. Nu ştim dacă mentorul era român, dar discuţiile erau în română şi se pare că vorbea bine română”, a explicat procurorul sibian, pentru Gândul.
Procurorul a mai explicat pentru Gândul că, din primele cercetări, rezultă că eleva din Sibiu a încercat să se sinucidă şi nu a căzut accidental de pe bloc: „Din tot ce am strâns noi la dosar, concluzia ar fi că a încercat să se sinucidă. Ea era cu mai mulţi prieteni, dar a fost singura care s-a împins în balustradă, s-a sprijinit de balustradă, restul nu au avut nicio acţiune asupra acelei balustrade”.
De altfel, fotografii cu picioarele atârnând în gol, de la înălţime de pe blocuri, au apărut în mai multe cazuri prezentate de presă ca fiind legate de jocul rusesc Balena Albastră.
sursa:mediafax.ro