Vreme caldă în primele zile din luna mai
Publicat de Cosmin Meca, 2 mai 2017, 09:08
Vremea se va încălzi în primele zile ale lunii mai în majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor ajunge și până la 27 de grade Celsius, peste cele normale în această perioadă din an, însă nu vor lipsi precipitațiile, sub formă de averse, în special în intervalele 3 – 5 mai și 7 – 9 mai, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) publicată luni, valabilă pentru perioada 1 – 14 mai 2017
În perioada 5 — 10 mai, vremea se va răcori ușor în aproape toate zonele țării, urmând ca temperaturile să fie apropiate de mediile climatologice specifice pentru prima decadă a lunii mai. Ulterior, până la sfârșitul intervalului de prognoză, meteorologii estimează o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ceea ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai.
În Banat, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi în creștere, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 26 de grade și ale minimelor de 10 — 14 grade Celsius. În perioada 5 — 9 mai, vremea se va răcori, urmând a se înregistra temperaturi în jurul mediilor climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu valori diurne de 18 — 22 de grade și nocturne de 8 — 11 grade Celsius, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalele 3 — 5 mai și 7 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, local posibil însemnate cantitativ.
În Crișana, valorile termice vor fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 26 de grade Celsius și ale minimelor de 9 — 13 grade. În perioada 5 — 10 mai, vremea se va răcori, urmând a se înregistra temperaturi apropiate de mediile climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu valori diurne de 17 — 21 de grade și nocturne de 7 — 10 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalele 3 — 5 mai și 7 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, local posibil însemnate cantitativ.
În Transilvania, până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi apreciabil, fiind de așteptat valori termice cu mult peste cele normale la început de lună mai, cu medii ale maximelor de 22 — 26 de grade Celsiu și ale minimelor de 6 — 10 grade. În perioada 6 — 10 mai, temperaturile, în scădere, se vor situa în jurul celor climatologic specifice, cu valori diurne de
16 — 20 de grade și nocturne de 4 — 8 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai.
În intervalul 5 — 9 mai, aversele vor fi mai frecvente, izolat mai însemnate cantitativ. În celelalte zile, instabilitatea atmosferică se va manifesta pe spații restrânse, în orele după-amiezelor, prin ploi de scurtă durată.
În Maramureș, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi în creștere treptată, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 25 de grade și ale minimelor de 8 — 11 grade. În perioada 5 — 9 mai, vremea se va răcori, urmând a se înregistra temperaturi în jurul mediilor climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu valori diurne de
17 — 20 de grade și nocturne de 5 — 8 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalul 5 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, posibil chiar însemnate cantitativ.
În zona Moldovei, încălzirea vremii va fi semnificativă pe parcursul primei săptămâni, astfel că temperaturile se vor situa cu mult peste cele normale la început de lună mai. Vor fi, în medie, maxime de 22 la 27 de grade și minime de 7 — 13 grade. Între 7 și 10 mai, vremea se va răcori, devenind în general apropiată de specificul climatologic al perioadei, cu valori diurne de 17 la 21 de grade și nocturne de 5 — 9 grade, în medie regională. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o încălzire accentuată a vremii. Ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ vor fi cu o probabilitate mai mare în perioada 6 — 9 mai. În restul intervalului instabilitatea atmosferică se va manifesta în unele după-amieze prin ploi de scurtă durată, cu caracter local.
În Dobrogea, vremea va fi în încălzire chiar din primele zile ale lunii mai, iar valorile, relativ constante în mare parte a intervalului de referință, se vor situa peste cele climatologic specifice, cu precădere în partea continentală a regiunii, cu maxime de 20 — 24 de grade și minime de 10 — 13 grade Celsius , în medie. Spre sfârșitul celor două săptămâni, este estimată o
creștere semnificativă a temperaturii aerului. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 6 — 9 mai.
În Muntenia, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, vremea se va încălzi apreciabil, fiind de așteptat valori termice cu mult peste cele normale la început de lună mai, cu medii ale maximelor de 23 — 27 de grade și ale minimelor de 8 — 12 grade. O ușoară răcorire a vremii este posibilă în perioada 8 — 10 mai, când temperaturile vor fi mai apropiate de cele climatologic specifice, cu valori diurne de 18 — 22 de grade și nocturne de 6 — 10 grade Celsius, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 6 — 9 mai.
În zona Olteniei, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor fi în creștere, astfel că vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de 23 — 27 de grade și ale minimelor de 10 — 13 grade. În perioada 6 — 10 mai, este posibilă o răcorire ușoară a vremii, urmând a se înregistra temperaturi mai apropiate de cele climatologic specifice pentru prima decadă a lunii mai, cu
valori diurne de 19 — 24 de grade și nocturne de 7 — 11 grade, mediat pe regiune. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o creștere semnificativă a temperaturii aerului spre valori cu mult peste ce ar fi normal în prima jumătate a lunii mai.
Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, în orele după-amiezelor instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi de scurtă durată. În intervalele 4 — 5 mai și 6 — 9 mai aversele vor fi mai frecvente, izolat însemnate cantitativ.
La multe, încălzirea vremii va fi semnificativă în primele zile din luna mai, astfel că temperaturile se vor situa cu mult peste cele normale în această perioadă din an. Vor fi, în medie, maxime de 12 la 17 grade și minime de 2 — 7 grade Celsius. Între 6 și 10 mai, vremea se va răcori, devenind în general apropiată de specificul climatologic al perioadei, cu valori diurne de 10 la 14 grade și nocturne de 0 — 5 grade, în medie. Apoi, până la sfârșitul intervalului de referință, este estimată o încălzire substanțială a vremii.
Ploi pe arii extinse și în cantități local însemnate vor fi cu o probabilitate mai mare în perioada 4 — 9 mai. În restul intervalului instabilitatea atmosferică se va manifesta după-amiaza prin ploi de scurtă durată, cu caracter local.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.
sursa:agerpres.ro