Haiganu – Furie oarbă (reportaj)
Publicat de Liviu Goga, 17 mai 2017, 14:42 / actualizat: 1 februarie 2021, 13:37
Pentru Noi, cei de la SFVA (clubul de science-fiction din Craiova), Marian Coman nu a venit pe 16 mai cum ne așteptam, ci încă din seara zilei de 15 mai. Abia ajuns, Marian l-a sunat pe Viorel Pârligras, acesta pe mine și pe Dan Ninoiu și ne-am întâlnit la un restaurant, în centrul Craiovei, în jurul orei 20. Eu nu-l cunoscusem niciodată pe Marian Coman dar, pentru că trebuia să-i fac prezentarea a doua zi, mă documentasem serios. De altfel primisem deja pe Facebook asta:
Și am vorbit. Ne-am despărțit cu greotate în jurul orei 1 a zilei de 16 mai. Câteva ore de somn și m-am întâlnit din nou, în centrul Craiovei, cu Marian. A apărut și Victor Martin care, deși deja mâncasem, a ținut morțiș să comande două pizza (inițial a vrut trei, dar până la urmă s-a lăsat înduplecat să ne reducă rația. Din cele două, una s-a mâncat, una a rămas. Am plimbat-o cu noi peste tot, până seara târziu. Abia azi, pe la prânz, am recuperat-o de pe bancheta din spate a mașinii. Vrea cineva o pizza?…
Apoi am mers la Radio Oltenia Craiova și am intrat în direct cu Marian la emisiunea lui Cristi Barbu. Sper că ne-ați auzit:
Ne-am plimbat apoi prin Parcul Romanescu (nu-l văzuse niciodată) iar pe la ora 17 am ajuns la Casa de Cultură Traian Demetrescu. Unde, după ora 18, a avut loc lansarea de carte iar eu am fost moderatorul:
Să vă ofer acum câteva repere biografice ale autorului: Marian Coman s-a născut în 1977 la Mangalia. Este laureatul mai multor premii naţionale dedicate literaturii fantasy şi science fiction şi al unui premiu al Convenţiei Europene de Science-Fiction. A scris volumele ”Nopţi albe, zile negre” – povestiri (Ed. Tritonic 2005), ”Testamentul de ciocolată” – roman, (Ed. Tritonic 2007), ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie” – publicistică, (Ed. Tritonic 2008), ”Fingers and other fantastic stories” – e-book, (Amazon 2011) şi ”Haiganu. Fluviul Şoaptelor” (Ed. HAC!BD 2015), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. Este unul dintre scenariştii binecunoscutei reviste de benzi desenate ”HAC!”. Acum, la Craiova, a fost lansat al doilea volum al trilogiei „Haiganu”, și anume „Furie oarbă”, cu ilustraţii realizate de graficianul Andrei Moldovan.
Cărțile sunt scrise cu nerv, ingenioase, cu situații surprinzătoare; clișeele heroic fantasy-ului sunt depășite, e creată aici o mitologie originală în care zeii, numiți „Cei Mari”, sunt, de fapt, însoțitorii lui Harap Alb din povestea lui Creangă. Seria „Haiganu” urmărește destinul unuia dintre aceștia, Ochilă, iar acțiunea primelor două volume se petrece cu câteva sute de ani înaintea evenimentelor din Harap Alb. Povestea e spectaculoasă, scrisă cu har și te ține cu sufletul la gură până la ultima pagină. Numele de inspirație dacică ale personajelor, dar și o mulțime de alte elemente presărate în acțiune aduc un suflu nou genului. Marian Coman reușește să scrie original și fascinant.
La cât mai multe cărți de aici înainte, Marian Coman!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.