Connect with us

Fapt divers

7 locuri de muncă din trecut, pe care nimeni n-ar vrea să le aibă

Multe locuri de muncă moderne sunt o sursă de stres dar…

Published

on

Te trezești în fiecare dimineață fără chef să mergi la serviciu? Ți-e greu să te dai jos din pat și te gândești cu groază la ce te așteaptă? Ai un șef absurd și coleric, care-ți face ziua un calvar? Nu-ți face griji, nu ți se întâmplă doar ție. Multe locuri de muncă moderne sunt o sursă de stres, nemulțumire și frustrare. Depinde, însă, cu ce le compari.

În acest articol, îți prezentăm șapte locuri de muncă care au existat de-a lungul istoriei și care te vor face să-ți privești propria ocupație cu ochi mai buni.

1. Ștergătorul de funduri regale

Locuri de munca - Stergator

Foto: historyextra.com

Când vine vorba de locuri de muncă neplăcute, acesta este primul pe listă. La curtea regelui Angliei, job-ul era denumit oficial „Groom of the Stool” (îngrijitor al closetului). Persoana care ocupa această funcție era cel mai intim servitor al regelui, iar datoria sa era de a-l asista pe monarh când mergea la toaletă.

Servitorul trebuia să se asigure că totul se petrece într-o atmosferă demnă de un rege. În ciuda îndatoririlor neplăcute, acest servitor se bucura de o poziție privilegiată la curte. Relația intimă cu regele îl transforma într-un confident al monarhului și-i conferea foarte multă influență.

2. Vânătorii de șobolani

Locuri de munca - Vanator de sobolani

Foto: boredpanda.com

Controlul populației de șobolani a devenit foarte important în special din cauza epidemiilor de ciumă care au bântuit prin Europa. Izbucnirea ciumei a adus cu ea și noi locuri de muncă, precum vânătorii de șobolani.

Nevoia de a ține sub control populația de rozătoare și de a împiedica răspândirea bolilor au făcut din vânătorul de șobolani un personaj important. Adesea, acești oameni prindeau șobolanii cu mâinile goale, iar uneori foloseau capcane.

3. Furnizori de cadavre

Locuri de munca - hoti de cadavre

Foto: historyextra.com

În Anglia epocii cuprinse între secolele al XVI-lea și al XIX-lea, doar cadavrele criminalilor executați puteau fi disecate în scopuri științifice. Fiindcă numărul acestor cadavre era mult mai mic în comparație cu cererea, au apărut noi „locuri de muncă”: furnizorii de cadavre.

Practic, acești oameni furau cadavre din cimitire, iar apoi le vindeau universităților de medicină.

4. Locuri de muncă bizare: Oamenii-computer

Locuri de munca - calculatoare umane

Foto: computerhistory.org

Înaintea inventării calculatoarelor electronice, calculele complexe erau făcute de oameni special angajați pentru asta. Denumiți „calculatori”, acești oameni se ocupau de efectuarea calculelor matematice pentru astronomie sau navigație. Pentru a ocupa aceste locuri de muncă, era nevoie de pregătire matematică de lungă durată.

5. Lectori pentru muncitori

Locuri de munca - Lector

Foto: rarehistoricalphotos.com

Nu, nu este vorba despre lectorii universitari, ci de niște… cititori specializați, care munceau în fabricile de trabucuri. Acești oameni aveau rolul de a-i distra pe muncitorii din fabricile și erau plătiți din banii colectați de la muncitori.

Lectorii stăteau cu muncitorii în timp ce lucrau în fabrică și le citeau presa sau romane.

6. Furnizori de carne pentru pisici

Locuri de munca - furnizori carne pisici

Foto: mentalfloss.com

În Londra secolului al XIX-lea, pisicile erau la fel de răsfățate ca în zilele noastre. Astfel, felinele londoneze primeau în fiecare zi carne proaspătă, special pregătită pentru ele.

Mâncarea era livrată stăpânilor de pisici, contra cost, de o persoană angajată special pentru asta. Furnizorii de carne pentru pisici procurau de carne de cal de la abatoare, pe care o tăiau în bucățele mărunte și o livrau la domiciliu.

7. Degustătorii de mâncăruri regale

Locuri de munca - degustator

Foto: answers.com

Când vorbim de locuri de muncă cu grad ridicat de risc, trebuie să-l includem și pe cel de degustător. În secolele trecute, lupta pentru putere era crâncenă, iar asasinatele erau la ordinea zilei.

Așadar, monarhii erau nevoiți să se protejeze de dușmanii infiltrați la curte. De aceea, fiecare rege care se respecta avea un degustător. Această persoană gusta mâncarea înainte ca monarhul să se atingă de ea, pentru a împiedica orice tentativă de otrăvire.