Încălzirea globală va face ca uraganele să fie şi mai catastrofale şi să ajungă în zone care până acum erau ocolite
Publicat de Cosmin Meca, 26 iunie 2017, 20:30
Cercetările sugerează că o planetă cu temperaturi mai mari poate crea condiţiile meteorologice propice pentru a forma cicloni tropicali excepţional de violenţi.
În obtombrie 2016, uraganul Matthew a omorât mai mult de 550 de oameni şi a provocat pagube materiale în valoare de 15 miliarde de dolari. A fost cea mai puternică furtună din ultimul deceniu care a lovit atât Insulele Caraibe cât şi Statele Unite, cu vânturi de 260 km/h şi a creat valuri înalte de 3-4 metri care au măturat coasta. Din nefericire, Matthew este mai degrabă un prevestitor decât o excepţie, notează descopera.ro
Bazându-se pe modelări computerizate şi pe înregistrări istorice, mulţi climatologi afirmă că încălzirea planetei va face ca furtuni precum Matthew să fie comune. Mai jos sunt descrişi cei cinci factori care vor spori forţa uraganelor, asistate de imaginea de mai jos.
Credit: Sinelab
1. „Oală sub presiune”
Un uragan începe ca o zonă cu presiune scăzută. Trage aerul de lângă şi adună umiditate din apa mării de dedesubt. Temperatura oceanelor este în creştere, iar în 100 de ani, suprafaţa oceanelor se va evapora mai uşor, alimentând uraganul.
2. Ploaia
Vaporii de apă din zona cu presiune scăzută se condensează în nori şi ploaie. Unii savanţi susţin că, în acest secol, va exista o creştere cu 20% a precipitaţiilor asociate uraganelor, ceea ce va face ca uraganele să fie şi mai devastatoare.
3. Tunelul de vânt
Condensul încălzeşte aerul şi scade presiunea şi mai mult. Această zona va trage aer cu o forţă şi o viteză mai mare. Până în 2100, viteza vântului va creşte cu 2-11%.
4. Înaintarea uraganului
Vânturile puternice fac ca apa din faţa uraganului să se umfle. Dacă uraganul va fi mai puternic, iar nivelul oceanului va creşte din cauza încălzirii globale, apa va fi împinsă şi mai departe în interior.
5. Deplasările uraganului de-a lungul coastei
Masa mare de pământ şi apele mai reci face ca cele mai mari uragane să nu atingă coastele nord-atlantice. Odată cu creşterea temperaturilor oceanelor şi ale aerului, micşările uraganelor pot deveni mai imprevizibile şi pot ajunge şi în nord. Acest lucru poate fi extrem de catastrofal pentru zonele care nu sunt pregătite pentru astfel de evenimente.