România și Uniunea Europeană – optimism la orizont
Publicat de Cosmin Meca, 5 august 2017, 20:00
Comisia Europeană a publicat un nou sondaj Eurobarometru privind opinia publică în Uniunea Europeană. La peste 10 ani de la aderarea României la UE, încrederea în Uniunea Europeană este în creștere, atingând cele mai înalte cote din 2010 până în prezent. Românii se situează pe locul patru în ce privește încrederea în UE, cu 57% (față de 42% media europeană), în creștere cu 5% față de toamna anului 2016. De asemenea, 67% dintre români declară că sunt optimiști cu privire la viitorul Uniunii Europene (56% media europeană).
Conform Eurobarometrului, atât la nivelul României cât și al UE, cetățenii au o încredere mai mare în instituțiile europene față de cele naționale. Procentele de încredere în UE mai sus menționate, 57% în România și 42% la nivel european, fiind superioare față de cele privind guvernul national, 33% în România și 37% UE, și parlamentul fiecărei țări, 27% și respectiv 36%.
Raportul mai arată că susținerea priorităților Uniunii Europene rămâne ridicată în rândul românilor, cu valori cuprinse între 60% pentru Uniunea economică și monetară (moneda euro) și 81% pentru libera circulație a cetățenilor europeni. De asemenea, 66% dintre români simt că sunt cetățeni ai Uniunii Europene, iar 49% dintre aceștia consideră că pacea reprezintă cel mai pozitiv aspect al construcției europene.
În ceea ce privește starea economiei naționale, doar 29% dintre români o consideră ca fiind „bună”, în creștere cu 3% față de sondajul precedent. Deși România nu este stat membru al zonei euro, 60% dintre români sunt în favoarea monedei unice europene. Prin comparație, cetățenii unor state precum Ungaria, Bulgaria și Polonia, ce nu au adoptat încă euro, se declară în favoarea monedei unice în procent de 52%, 39%, respectiv 32%. Per ansamblu, aproape jumătate dintre europeni consideră că situația economică din țara lor este „bună” (46%, +5 puncte procentuale față de toamna anului 2016). Procentul a crescut semnificativ în ultimii ani (+ 20 puncte față de primăvara anului 2013, +26 puncte față de primăvara anului 2009).
Preocupări și provocări – România și UE
Terorismul a trecut pe primul loc în rândul provocărilor cu care cetățenii consideră că se confruntă UE (44 %, +12 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016). Românii acordă o importanță deosebită acestei amenințări, 47% dintre respondenți menționând terorismul drept cea mai importantă provocare la nivel european. Imigrația, care a fost o preocupare majoră începând din primăvara lui 2015, ocupă acum a doua poziție în rândul provocărilor la nivelul UE (38%, -7 puncte procentuale comparativ cu toamna anului 2016). Românii sunt îngrijorați de chestiunea imigrației în procent de 33%.
La nivel național se observă o diferențiere între preocupările românilor și ale cetățenilor din alte state UE. Principala provocare în România o reprezintă sistemul de sănătate și securitatea socială (32%). La nivel european acest domeniu se află pe locul 3 (20% din respondenți). Următoarele două preocupari pentru români sunt situația economică (28%) și costul vietii (23%). Cu toate acestea, la nivelul UE, aceste preocupări se plasează doar pe locurile 5 și 6, cu 16% și respectiv 15%. Pentru europeni, în general, principalele preocupări sunt legate de șomaj (29 % media UE28 față de 19% în România) și de imigrație (22% media UE28 față de doar 7% la români).
Majoritatea absolută a cetățenilor europeni sprijină prioritățile și politicile UE, cu excepția extinderii Uniunii în urmatorii ani, și se simt atașați de Europa și de Uniunea Europeană.
Sondajul „Eurobarometru standard din primăvara anului 2017” (EB 87) a fost realizat prin intermediul unor interviuri față în față desfășurate în perioada 20-30 mai 2017. În total, au fost intervievate 33 180 de persoane din toate statele membre ale UE și din țările candidate.
Sondajul Eurobarometru Flash nr. 450 „Viitorul Europei – Opinii din afara UE” a fost realizat prin intermediul unor interviuri telefonice desfășurate în perioada 20 – 25 februarie 2017. În total, au fost intervievate 11 035 de persoane din 11 țări din afara UE.
Raportul conținând primele rezultate privind sondajul Eurobarometru standard, publicat în data de 2 august, pune în evidență atitudinile europenilor față de UE, precum și principalele preocupări și percepții ale cetățenilor în privința situației economice.
Sursa: ec.europa.eu