A fost creată prima inimă artificială din silicon care imită bătăile organului real
Publicat de Cosmin Meca, 9 august 2017, 14:27
Ţesuturile robotice moi şi imprimantele 3D au permis unei echipe de cercetători din Elveţia să creeze o inimă artificială care funcţionează asemănător cu una reală. Noul concept a fost testat cu succes în laborator, următorul pas fiind testarea pe creaturi vii.
În ultimii ani cercetătorii au încercat să dezvolte ţesut cardiac artificial, însă multe dintre acestea au reprezentat un eşec, informează descopera.ro
O echipă de cercetători din Zurich a decis să creeze o replică a inimii biologice a omului care poate fii integrată în ţesutul uman. Faţă de proiectele anterioare, în care inima a fost creată din părţi separate, echipa condusă de Nicholas Cohrs a utilizat o imprimantă 3D şi ţesuturi moi, flexibile. Inima a fost creată dintr-o singură bucată în interiorul organului aflându-se mecanismele de pompare declanşate de ventriculele din silicon.Cântărind doar 390 de grame organul artificial imită bătăile unei inimi reale.
,,Scopul nostru este să dezvoltăm o inimă artificială care are aproximativ aceeaşi mărime cu cea a pacientului şi poate realiza orice tip de funcţie a organului ,” au declarat cercetătorii.
În prezent materialul nu poate rezista pentru o perioadă îndelungată de timp.Conform testelor aceasta poate realiza 3.000 de bătăi într-o perioadă de 30 de minute. Echipa susţine că va încerca să îndepărteze această limită şi să îmbunătăţească conceptul. Odată perfecţionată inima artificială ar putea îmbunătăţi vieţile a peste 26 de milioane de persoane din lume care suferă de diferite probleme cardiace.