Părinții sunt păcăliți de unitățile de învățământ să facă teste medicale copiilor
Publicat de Cosmin Meca, 6 septembrie 2017, 13:16
Deşi n-au început încă să meargă la creşă, grădiniţă şi şcoală, mulţi copii trec în aceste zile prin diverse teste medicale, pentru că aşa cer insistent, directorii unităţilor de învăţământ.
Aceştia omit însă să le spună părinţilor că exudatele, analizele de sânge şi de scaun nu sunt obligatorii.
În schimb, părinţii ajung să piardă timp în încercarea de a le face gratuit şi până la urmă plătesc între 60 şi 100 de lei, chiar dacă cel mic nu da semne de boală.
Ministerul Educaţiei a stabilit foarte clar, încă de anul trecut: analizele la început de an şcolar NU sunt obligatorii, iar copilul trebuie primit indiferent că aduce sau nu aceste hărţii.
Şi totuşi unii directori de creşe, grădiniţe şi şcoli cer inclusiv analize pentru sifilis şi TBC, pentru părinţi. E de înţeles că aceştia cer de la medicul de familie o trimitere pentru analize gratuite, care nu poate fi totuşi emisă în lipsa unei suspiciuni de boală. În plus, şi cei care o obţin totuşi, ajung să plătească, aflând că pot fi programaţi abia după începerea anului şcolar.
Denisa Nenea: “Mi s-a spus că fără astea nu-i primeşte pe băieţi. N-au mai avut fonduri pe nicăieri. Până la urmă le-am plătit: 220 de lei pentru ambii.”
Problema e intens dezbătută pe forumuri: “Deşi e început de luna, peste tot mi se spune că nu mai sunt fonduri sau că fac analizele doar cu plata. Am văzut că la (o clinică privată) fac toate analizele la preţul de 80 de lei.”
Practic, directorii vor un cec în alb- au primit copii perfect sănătoşi, aşadar orice infecţie ulterioară ar avea o cauza externă.
Părinte: ”A făcut exudat nazal şi faringian, pentru că avem stafilococ auriu în năsuc de ceva vreme. Am fost la o altă doamna doctor, care ne-a dat de fiecare dată tratament. Deci încercăm să scăpăm de el.”
Medicii atrag atenţia că rezultatul pozitiv în lipsa simptomelor nu înseamnă neapărat un tratament. Copilul poate fi doar un purtător sănătos.
Dr. Ovidiu Tucă, medic de familie: Nu se tratează, pentru că multă lume e purtătoare de stafilococ auriu nazal. Numai în caz că avem simptome, adică febra, stare generală agravată
Dacă e negativ, un rezultat faringian vine în 48 de ore. Dar de obicei aceste teste se fac cu cel puţin o săptămâna înainte de intrarea în colectivitate, aşadar nu mai sunt relevante. Pentru că, între timp, individul poate să fi luat din mediu un agent patogen.
Doar dacă e depistat un streptococ în gât acesta trebuie tratat- şi numai pe baza unei antibiograme – pentru că în timp poate afecta inima. În timpul terapiei de 10 zile, copilul poate merge la şcoală.
sursa: stirileprotv.ro