Oraşul pierdut al lui Alexandru cel Mare a fost descoperit prin intermediul imaginilor realizate de spionii americani în 1960
Publicat de Cosmin Meca, 30 septembrie 2017, 14:00
”Oraşul Pierdut” al lui Alexandru cel Mare era un loc magic în care oamenii consumau vin, iar filosofii dezbrăcaţi îşi împărtăşeau înţelepciunea. Cel puţin asta aflăm din vechile scrieri. În prezent, la mai bine de 2.000 de ani după moartea marelui războinic, arheologii susţin că au descoperit în final oraşul, în regiunea Irakului de astăzi.
Specialiştii au descoperit rămăşiţe antice importante în aşezările din Irak, după ce au urmărit filmări declasificate, realizate de spioni în 1960. Mail Online relatează că, în prezent, prin utilizarea imaginilor realizate cu drona, arheologii au stabilit că în regiune a existat un oraş în timpul primului şi celui de-al doilea secol î.Hr., care prezinta influenţe greceşti şi romane.
De neînfrânt în lupte, Alexandru a reuşit să realizeze un imperiu vast care se întindea din Macedonia şi Grecia până în Persia şi zone din nordul Indiei. În prezent, cercetătorii susţin că Qalatga Darband, care se traduce din kurdă ”castelul din trecătoarea dintre munţi”, a reprezentat una dintre rutele pe care Alexandru cel Mare a urmat-o în momentul atacului lui Darius al-III-lea din Perisa, în anul 331 î.Hr.
Sursa: British Museum
Oraşul ar fi fost un important loc de întâlnire dintre vest şi est. Primele cercetări au fost realizate prin intermediul imaginilor realizate de spioni în 1960. Săpăturile arheologice nefiind posibile din cauza controlului exercitat de Saddam Hussein asupra Irakului. Dar îmbunătăţirea securităţii din prezent a permis membrilor British Museum să exploreze zona.
În urma excavărilor au fost descoperite ţigle din teracotă şi statui romane şi greceşti, fapt ce sugerează că locuitorii din zonă făceau parte din imperiul lui Alexandru. De asemenea, în zonă a fost descoperită o monedă a lui Orodes al-II-lea, rege al Parthian din 57 î.Hr. până în 37 î.Hr. Oraşul este situat pe o terasă naturală de 60 de hectare.
sursa: descopera.ro