Povestea de dragoste cu final tragic dintre Nadejda şi Iosif Stalin
Publicat de Cosmin Meca, 20 octombrie 2017, 12:06
Nadejda Allilueva a fost a doua soţie a liderului bolşevic, iar relaţia dintre cei doi nu a fost lipsită de controverse. Liderul rus se comporta deseori rece cu soţia sa şi avea nenumărate aventuri, fiind un bărbat căutat atât de tinere din înalta societate, cât şi profesoare sau servitoare.
Nadejda Allilueva era a doua soţie a lui Stalin (din 1919) cu care a avut trei copii, pe Vasilii (n.1921-m.1959), Svetlana (n. 1926) şi un fiu adoptiv, Artem Sergheev. Relaţia dintre cei doi era precum cea dintre ”un căpcăun şi o mieluşea,” conform unui fragment din cartea ”Stalin-Curtea ţarului roşu” de Simon Sebag Montefiore (Editura Polirom, 2014).
Nadejda era cu 22 de ani mai tânără decât Stalin, deseori purta haine posomorâte şi se deosebea cu greu de restul femeilor bolşevice. Avea mereu crize de isterie şi gelozie şi suferea de boli mintale şi fizice. Relaţia dintre cei doi poate fi rezumată de o singură frază din cartea lui Montefiore ”o tragedie obişnuită a unui obsedat de muncă nemilos, care nu putea fi un partener mai nepotrivit pentru soţia sa egoistă şi dezechilibrată”.
În ciuda conflictelor frecvente şi a infidelităţilor dese dintre cei doi, existau şi momente de iubire, relevate prin fragmentele din scrisorile pe care cei doi şi le trimiteau. În 21 iunie 1930, Stalin îi împărtăşea femeii sentimentele sale. ”Bună, Tatka…mi-e atât de dor de tine, Tatoşka sunt singur ca un huhurez”. În timp ce ea încheia scrisorile către Stalin astfel: ”Te sărut pătimaş, aşa cum m-ai sărutat tu când ne-am luat rămas bun. A ta, Nadia”.
Sursa: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0
Atunci când se aflau în preajma oamenilor, cei doi erau greu de suportat, ambii fiind egoişti, impulsivi şi reci. Certurile lor culminau deseori cu plecarea ei şi cu scrisorile pe care el le trimitea femeii în care îi cerea să se întoarcă acasă.
Stalin era fascinat de frumoasa soţie a comandantului Aleksandr Egorov, căruia îi făcea des avansuri chiar în faţa Nadejdei. Galina Egorova avea 34 de ani, era o actriţă de filme ”uşuratice,” care purta rochii îndrăzneţe, spre deosebire de soţia lui Stalin.
Conform unui fragment din cartea lui Montefiore, Stalin flirta în două moduri, fie prin intermediul unui cavalerism georgian, sau atunci când era beat, printr-o bădărănie puerilă. În cazul Galinei, bărbatul a utilizat a doua metodă şi a început să arunce cu coji de pâine şi de portocale în farfuria şi ceaşca de cafea a femeii. Apropiaţii liderului rus susţin că bărbatul se plângea deseori că toate femeile din familiaAlliluev voiau să se culce cu el. Într-una dintre scrisori, o admiratoare îi trasmitea că a avut un vis cu el şi că dorea să obţină o audienţă. Stalin a refuzat-o însă, afirmând că nu are timp pentru a-i satisface cerinţa.
Sursa: Public Domain
În timpul unei cine din 1932, pe când se sărbătoarea a 15 aniversare a Revoluţiei, Stalin şi-a ignorat soţia, atenţia lui fiind canalizată către actriţa Galina.
Văzând enervarea soţiei sale, Stalin începe să arunce în ea cu coji de pâine şi cu ţigări. Nadejda se enervează şi fuge acasă. După alte două ore petrecute singur la cină, Stalin se întoarce acasă şi se duce direct în dormitor, fără a se interesa de soţia sa.
A doua zi după ce se trezeşte la ora 11, cum îi era obiceiul, Stalin află că soţia sa a fost găsită de către una dintre menajere într-o baltă de sânge cu un pistol lângă ea. Nadejda şi-a explicat gestul în cadrul unei scrisori care însă nu a fost făcută publică.
sursa:descopera.ro